“Двор от рози и бодли” от Сара Дж. Маас

Защото човешките ти радости ме пленяват – начинът, по който изживяваш всичко в рамките на смъртния си живот, толкова диво и силно наведнъж… омайващо е. Всичко това ме привлича, макар да знам, че не бива и се опитвам да устоя.

— "Двор от рози и бодли", Сара Дж. Маас

Автор: Сара Дж. Маас

Издателство: Егмонт

Жанр: Фентъзи (YA)

Брой Страници: 496

Година на издаване: 2016

Корица: Мека


Анотация: Тя отнема живот. И сега трябва да го заплати със сърцето си.

Когато деветнайсетгодишната Фейрa убива вълк в гората, се появява звяр, който изисква възмездие. Тя е отвлечена в магическа земя, за която е чувала единствено от легендите. Фейрa открива, че нейният похитител не е животно, а Тамлин – един от безсмъртните и смъртоносни елфи, някога управлявали света.

Докато обитава имението му, чувствата й към Тамлин се трансформират от ледена враждебност в изгаряща страст, която изпепелява всички лъжи и предупреждения, които е чувала за прекрасният и опасен свят на елфите. Но над тези земи се надига древна и зловеща сянка и Фейрa трябва да намери начин да я спре… или Тамлин и народът му са обречени завинаги.

Вълнуваща, увличаща поредица от авторката на бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ Сара Дж. Маас, съчетаваща любимата на поколения приказка за Красавицата и Звяра и вечното увлечение по вълшебството и магията.


Сара Дж. Маас – американска писателка на бестселъри във фентъзи жанра, ме спечели с едноименната си поредица „Стъкленият трон“, която ме накара да копнея да науча повече за нейното творчество и именно заради това веднага се захванах с втората й поредица. Влюбих се безвъзвратно в стила й на писане. Впечатлих се от колоритните персонажи, заплетените истории и динамичното развитие. Обожавам хумора, с който са изпълнени страниците, както и непредвидимите обрати, които са способни да побъркат читателя напълно.

През 2015г. е издадена първата част „Двор от рози и бодли“ от поредицата „Двор от рози и бодли“, която бързо покорява сърцата на почитателите на жанра. В България издателство „Егмонт“ е превело и втората част – „Двор от мъгла и ярост“, а през май месец се очаква на книжния пазар да излезе и продължението – „Двор на крила и разруха“.

„Двор от рози и бодли“ е увлекателна история, наподобяваща само на пръв поглед „Красавицата и звярът“. Любовта е трогателна, саможертвата – неизбежна, а предателствата – безброй. В началото романът се развиваше малко по – бавно, отколкото ми се искаше. Макар редовете отново да бяха изпълнени с характерната за Сара Маас загадъчност, динамиката на моменти липсваше… Но разбира се, финалът напълно компенсира този недостатък и определено ме изненада приятно.

Два различни свята. Аристократични дворци, древни обичаи и традиции, и… зловещи тайни. Елфи със завидни богатства и хора, тънещи в нищета, сключили договор за примирие. Фалшива реалност. Лъжливи обещания. И катастрофални последици.

Деветнадесетгодишната Фейра трябва да се бори, за да оцелее. Тя е нещастна и самотна, неразбрана от своето семейство и сякаш отритната дори от собствения си вид. Убива, за да се храни. За да живее.  И за да защитава тези, които обича. А след това… Само един удар на сърцето. Една стрела. И животът й напълно се преобръща…

Въпреки трагичното й минало, не успях да изпитам състрадание към Фейра, защото се самосъжаляваше прекалено много. Притиан бе едновременно наказание и бягство за младата героиня, а тя определено не се възползва от това. Трябва да призная, че в началото не разбирах, как е възможно да отнемеш живот, за което по – късно да те обсипят с множество диаманти, дарове и спокойствие… Струваше ми се налудничаво, че се държаха с нея като с принцеса, макар и да бях сигурна, че авторката несъмнено щеше да разкрие истинските подбуди на Върховните елфи. Докато прелиствах нетърпеливо страниците, установих, че не виждах Фейра като силен и страстен образ, а като самонадеяна глупачка, която нямаше представа какво иска от живота. Не я харесвах… Вбесяваше ме непрекъснато и често стоях до късно с книгата в ръка единствено за да се уверя, че глупавите й решения нямаше да се отразят апокалиптично на историята…

Великият господар на Двора на Пролетта – Тамлин, спечели одобрението ми още в първите глави на романа. Опасен воин с красива външност и тъмни тайни. Е, определено би допаднал на всеки. Свикнах бързо с образа му. Зловещото проклятие, надвиснало над него и поданиците му, придаваше мистика на романа. Забавлявах се, когато не боготвореше Фейра и не изпълняваше капризите й. Развръзката беше интригуваща и много се надявах плахата любов между двамата герои да не бъде съсипана от трети персонаж – Люсиен.

Въпреки че предполагах какъв ще бъде краят на „Двор от рози и бодли“, последните сто и петдесет страници ме държаха в непрестанно напрежение. Времето на елфите започваше да изтича… Загадките постепенно се  разплитаха. И проклятието затягаше хватката си около Великия господар на Двора на Пролетта. Магическият свят отново ме бе омагьосал. В недрата на Планината ме изненада, както и загадъчната господарка, измамила всичко и всеки.

Междувременно курвата на Амаранта, Великият господар на Двора на Нощта, ми взе ума в мига, в който се появи. Когато накара Тамлин да коленичи, давайки му по този начин шанс да предпази Фейра, събуди в мен желание да науча повече за него и неговата същност. Силен. Мрачен. Секси. Изкушение, на което едва ли някой би устоял. Заинтригува ме със своята жестокост. Арогантното поведение и съблазнителният сарказъм… ме очароваха напълно. Обожавах го, защото ме предизвикваше да се смея на всяка страница. И просто така… се влюбих в Рисанд, без да знам каква ще бъде ролята му. Лош или добър, лъжец или роб… Нямаше значение. За мен бе просто съвършен.

„Двор от рози и бодли“ сякаш разказва приказки за един напълно нов свят, който е едновременно романтичен и жесток. Историята е красива и несъмнено би изпълнила ежедневието ви с приятни и взимащи ума мигове. Мистериозна и обаятелна… С тази книга ще избягате от реалността и скуката. Ще се впуснете във вълнуващо приключение, от което няма да можете да избягате, докато не достигнете до самия край. А след него ще се нуждаете от още, защото веднъж пристрастите ли се към романите на Сара Дж. Маас, никога няма да успеете да им се наситите.

Моята оценка: 4/5

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!