“Кралица на сенките” от Сара Дж. Маас

Двамата сключиха ръце.
Светът свърши.
И се роди следващият.

— "Кралица на сенките", Сара Дж. Маас

Автор: Сара Дж. Маас.

Издателство: Егмонт

Жанр: Фентъзи

Брой страници: 712

Година на издаване: 2016

Корица: Мека


Анотация: Кралицата се завърна.

Всички, които Селена Сардотиен обича, са й отнети. Но тя най-накрая се завръща в империята – за да получи своето отмъщение, за да спаси някога славното си кралство и за да се изправи лице в лице със сенките на миналото си… Тя е приела да бъде Елин Галантиус, кралица на Терасен. Но, за да си върне трона, трябва да се бори.

За братовчед си – воин, готов да умре за нея. За приятеля си – млад мъж, заточен в чудовищен затвор. И за своя народ – поробен от жесток крал и въпреки това очакващ триумфалното завръщане на изгубената си кралица.


Едноименната поредица „Стъкленият трон“ е историята, която ме оставяше без думи всеки път. Караше ме да загубя представа за времето, да се потопя изцяло в страниците и да се впусна в приключението на един емоционално осакатен асасин, загубил всичко и всеки… включително и себе си.

След грандиозния финал на третата книга „Огнената наследница“ бях изключително нетърпелива да започна продължението за изгубената и вече пораснала принцеса на Терасен. Смесените емоции, които изпитвах, ме побъркваха. Бях се влюбила толкова много пъти в толкова различни герои, които не ми позволяваха да се откъсна и за миг от книгата, че дори не бях осъзнала, кога точно се бях пристрастила.

Сара Маас има страхотен стил на писане. Страниците са изпълнени с хумор, напрежение, страст, кървави битки и тъга. Колоритните образи, които е създала, винаги докосваха душата ми. Забележителната трансформация на всеки персонаж ми доставяше удоволствие. Обожавах да чета за кръвожадната Манон, непредсказуемата Елин, убийствено привлекателния Роуан и поробения Дориан…

Ако определях „Огнената наследница“ като наистина зашеметяващо продължение, то четвъртата част – „Кралица на сенките“, разби всичките ми очаквания. Динамична. Смъртоносна. Вълнуваща. Съвършена… Обикнах всичко в нея.

Мракът постепенно започваше да поглъща в себе си Адарлан, докато един поробен принц се бореше с чудовище, затворено в тялото му. През цялото време изпитвах състрадание към Дориан. Страхувах се, че злото щеше да го победи, защото престолонаследникът губеше контрол над себе си. А обратите, които бързо настъпваха с всяка разгърната страница, единствено засилваха притеснението ми… Докато всичко не избухна в огън… и лед.

Новопоявилите се герои не ме разочароваха. Лизандра ме заинтригува със съкрушителното си минало, а Еванджелин – с невинността си. Несрин, бунтовницата, ми беше безразлична. Не изпитвах апатия към мъжкото момиче, но и определено не успя да се превърне в моя любимка… Едион, вълкът на Севера, все още се движеше по ръба на острието в съзнанието ми. В един момент го харесвах, а в следващия ме изкарваше извън равновесие с непрестанните си оплаквания, макар че беше сладко, колко загрижен бе за своята кралица.

Любовната развръзка между Елин и Роуан много ми допадна. Елфическият принц продължаваше да бъде все така властен и обсебващ, докато асасинът на Адарлан танцуваше със смъртта. Двамата определено си подхождаха. Допълваха се. И несъмнено не исках да се разделят. Въпреки че принцесата на Терасен често ме ядосваше с глупавите си решения и на моменти се държеше детински, вбесявайки ме напълно, в тази книга от самовлюбената Селена Сардотиен нямаше и следа.

Войната започва… И Елин е принудена да се съюзи с тези, които мрази. Битката между кралицата на Терасен и Водачката на крилото беше впечатляваща. Определено не предполагах, че Манон и Тринадесетте ще проявят непокорство и още повече се впечатлих от начина, по който Сара Маас преплете пътя им с асасина на Адарлан. Лидерката на Черноклюните е любимият ми женски образ. Обожавам хапливите й коментари, ледения характер и склонността към саморазрушителност. Жестока, когато трябва, а всъщност толкова истинска…

„Кралица на сенките“ е по – добра дори от предходните книги в поредицата. С нея ще забравите за съня, защото сърцето ви ще се свива от страх да не изгубите любимите си герои. Маските ще паднат.. Магията ще обгърне цяла Ерилея, а тя на свой ред ще погълне вас… Свят, изваян от колоритни думи и непредсказуеми събития. Изгубени кралици, поробени принцове, древни воини, ужасяващи демони и кръвожадни вещици… Ще бъдете всичко и всеки. Емоциите ще ви разтърсват – омраза, любов, тъга и щастие. Всичко и нищо. Краят няма да е край, а началото – просто миг от вечността… защото Елин Галантиус ще се завърне и ще сътвори живот от праха.

Моята оценка: 5/5

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!