“Лъжите на Локи Ламора” от Скот Линч

Гениалното на неговите планове беше в това, че нямаше планове.

— "Лъжите на Локи Ламора", Скот Линч

Автор: Скот Линч

Издателство: Рива

Жанр: Фентъзи

Година на издаване: 2008

Брой страници: 640

Корица: Мека


Анотация: Казват, че Трънът на Камор е непобедим фехтовач, изкусен крадец, призрак, който минава през стените. Половината град вярва, че той е легендарен защитник на слабите. Другата половина – че е глупава легенда. И никой не е съвсем прав.
Слабичък младеж, който почти не знае как да борави с меча, Локи Ламора е прочутият Трън – за негова голяма досада. Той никак не е доволен от мълвата, която се носи около подвизите му – а те всъщност са най-сложни и завързани измами. Да, той наистина краде от богатите (че от кого другиго си струва да се краде?), но бедните не виждат и грош от откраднатото. Всички печалби са само за него и за дружната му банда крадци – Джентълмените Копелета.
Своенравният и колоритен подземен свят на древния град Камор е единственият дом, който те някога са имали. Но сега смъртоносна мистерия витае из града и тайна война заплашва да разруши този подземен свят. Локи и приятелите му са забъркани в убийствена игра. И верността, и изобретателността им ще бъдат подложени на тежки изпитания, докато те се борят за живота си…


Скот Линч е американски писател на бестселъри в жанра приключенски роман и фентъзи. През 2006г. е издаден първият му роман „Лъжите на Локи Ламора“ от фентъзи поредицата „Джентълмените Копелета“. Книгата бързо покорява читателите по цял свят и е номинирана за Световната награда за фентъзи и за наградата „Джон У. Камбъл“.

„Лъжите на Локи Ламора“ ни запознава с главния герой – Локи, наричан още Трънът на Камор, който на шест години остава сирак и бива отгледан от Създателя на крадци, прозрял острия ум, хитростта и страстта към виртуозните лъжи на хилавото момче, носещо смъртен знак върху шията си. Действието се развива в град Камор, управляван от херцог Никованте, Паяка на херцога, господар на тайна полиция, раздаваща правосъдие като безмилостно прерязва гърла само за няколко откраднати крони и Капа Барсави, който, ако трябва да бъде осъвременен, лесно би могъл да заеме най – високопоставеното място на шефа на мутрите в реалността ни.

Локи Ламора е изкусен лицедей (изпечен мошеник, маскиращ се и приемащ за кратко живота на някой друг, за да се сдобие с богатството на аристократ) с фетиш към грандиозни измами, запомнящи се кражби и склонност към честа проява на чисто безразсъдство. Към малката му обирджийска група „Джентълмените Копелета“, служеща на Капа Барсави, са се присъединили и Джийн Танен, който е ненадминат с Проклетите сестри (брадви, обичащи да разкъсват плътта), близнаците Кало и Галдо Санца, повелители на кухнята и Дървеницата, момче, което с радост изиграва жълтодрешковците (органи на реда) при всяка отдала му се възможност.

Първите стотина страници бяха малко мудни, но всичко останало беше страхотно. Историята е добре изградена, макар че не се усеща толкова като фентъзи. Разбира се, имаше магия и алхимия, и легенди, и богове, на които Локи открито си позволяваше да се подиграва (добронамерено), но нищо друго, отличаващо се значително. Авторът умело е изплел сложна мрежа от интриги, стари вражди, кървави разплащания и желание за богатство. Сюжетът ме изненада с неочакваните си обрати, заради които сърцето ми се свиваше, когато Локи доброволно се хвърляше в ръцете на тези, които копнееха да видят главата му отсечена. Именно в тази негова лудост се влюбих. Обожавам такива герои, готови на всичко, за да постигнат целта си, като едновременно с това са достатъчно умни, за да осъзнаят слабостите си, от които биха могли да се възползват, сътворявайки някоя нова измама. Дори не забелязах кога точно се привързах към него и Джийн Танен. Разгръщах страниците и в един момент просто усетих, че се притеснявах дали джентълмените копелета ще се измъкнат невредими от поредната игра на лъжи и хитрини. Двамата се допълваха по чудесен начин и би било голяма забава да прекарам ден-два в компанията им.

Стилът на писане на Скот Линч запленява бързо. В редовете имаше хумор, приятелска обич, напрегнати битки, безумство, жажда за мъст и много преструвки. На корицата несъмнено трябва да има предупреждение: „Започвате ли тази книга, не вярвайте за нищо на света на Локи Ламора!“. И нека само отбележа, че през цялото време за образа на Локи си представях един по – слаб, по – откачен и по – непредвидим Джак Спароу…

Първата книга „Лъжите на Локи Ламора“ от серията „Джентълмените Копелета“ е интригуващо начало на приключенията на мастер Трън, който има навика да се забърква в толкова неприятности за ден, колкото нормалният човек не би успял за няколко живота. Четивото е непретенциозно, на моменти цинично и същевременно доста разтоварващо заради остроумието на героите. Романът поднася пъстра палитра от емоции, които доволно разпалиха любопитството ми към следващите части от поредицата.

Ако харесвате пълнокръвни образи, политически игри и желаете да научите какво се крие в душата на един впечатляващ крадец, то несъмнено препоръчвам да се запознаете с джентълмените копелета.

Моята оценка: 4/5

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!