“Брилянтните” от Маркъс Сейки

Децата му се нуждаеха от свят, в който да израснат, бъдеще, достойно за тях и докато този ден не настъпеше, неговата битка нямаше да свърши. Докато се водеше война, Купър щеше да бъде част от нея.

— "Брилянтните", Маркъс Сейки

Автор: Маркъс Сейки

Издателство: Ибис

Жанр: Трилър

Година на издаване: 2018

Брой страници: 448

Корица: Мека


Анотация: Наричат ги надарени, отклонения, абнорми или просто брилянтните. Един процент от човешката популация, чиито необикновени дарби са довели света до невероятен научен и технологичен прогрес. Те могат да узнаят най-дълбоко заровените тайни на човек само като го погледнат, умеят да се придвижват невидими в тълпата, както и да сринат световните финансови пазари с един-единствен добре премерен удар.

Ник Купър е топ агент на тайна правителствена организация с неограничен бюджет, чиято основна задача е контрола и обезвреждането на опасни брилянтни. Самият Купър е надарен с уникалната способност да разчита езика на тялото и да предвижда ходовете на противниците си. Това го превръща в перфектния ловец – брилянтен, който преследва брилянтни.

Последната му мишена е терорист със смъртоносна дарба и гибелни амбиции, довел страната на прага на гражданска война със серия от кървави атентати. За да спре най-опасния престъпник в света, Купър ще трябва да се изправи лице в лице с истината за собствения си вид и да потъпче всичко, в което вярва.


Маркъс Сейки е американски писател на бестселъри в жанра трилър и научна фантастика. През 2007г. издава първия си роман „The Blade Itself“, който е номиниран за няколко награди и бързо печели международна популярност. През 2014г. издава книгата „Good people“, екранизирана по – късно във филма „Добряците“. Сейки пише съвместно с още 25 прочути автора на криминални романи и заедно създават експресивния трилър „Няма покой за мъртвите“ .

Първата книга от едноименната трилогия „Брилянтните“ е издадена през 2013г. в САЩ. Историята ни запознава с главния герой Ник Купър, който е абнорм, човек, притежаващ специфични способности, които обикновените хора не умеят. Той е агент в американската организация ДАР, чиято цел е да контролира и премахва онези като него, осмелили се да се възползват от „дарбите“ си по неправилен начин. Погълнат от идеята да залови един от най – ужасяващите терористи в Америка, Купър се забърква в куп неприятности, докато се лута из лабиринт от лъжи и политически интриги.

Нямам богат читателски опит с трилърите и поради тази причина реших да експериментирам с „Брилянтните“, измъквайки се от зоната ми на комфорт – фентъзито. Макар първите петдесет-шейсет страници за мен да бяха малко мудни и историята да не ме грабна от първия ред, в последствие бързо се впуснах в приключението. Маркъс Сейки пише интригуващо – сюжетът е умело и последователно изграден, диалозите и закачките между героите са забавни, семейната връзка между персонажите е трогателна и ходовете на престъпниците са добре премислени. Експериментът определено ми хареса и със сигурност ще прочета и останалите книги от трилогията, когато бъдат издадени.

Доста ми допадна и факта, че Маркъс Сейки е създал реалистичен свят. Смятам, че не е нехарактерно, за което и да било общество, да отхвърля различните, като се опитва да се пребори с тях, прилагайки крайни и несправедливи мерки. Четях и потръпвах разочаровано от грозните манипулации, които са се превърнали в неизменна част от ежедневието ни. Имаше моменти, в които дори ми се струваше, че проследявах действието на българския сериал „Под прикритие“, но на хартия. Е, почти, защото тук ставаше въпрос за терористични групировки и фалша на САЩ. А и на убитите не им режеха толкова често ушите.

Любовта в никакъв случай не е на преден план, ала и не отсъства напълно. Хареса ми чувството за хумор на момичето, което минаваше през стени и това, че не се оплакваше и самосъжаляваше непрекъснато, както повечето героини. Въпреки че развръзката между двамата с Ник бе малко предвидима, ще ми бъде интересно да разбера какво ще се случи между тях в продължението, докато светът гори.

„Брилянтните“ е роман, който бих препоръчала на почти всеки читател, търсещ нещо вълнуващо, свързано със свръхнадарени хора, атентати, научно-фантастични елементи, екшън и медийна измама. Четивото е подходящо и за онези, които не са големи привърженици на трилърите, а просто желаят да разнообразят уикенда си, като се опитат да спрат една умишлено зараждаща се война, докато удобно седят на дивана си. Ник Купър ще ви разведри със самоубийствените си планове и харизма, а Шанън Ази ще ви впечатли със своята красота и талант за „невидимост“.

Моята оценка: 5/5

 

 

 

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!