“Споделени тайни” от Колийн Хувър

- Толкова много те обичам. – Гласът му е задъхан и изпълнен със страх. – Винаги ще те обичам. Дори и когато не мога…
– И аз винаги ще те обичам. Дори и когато не бива.

— "Споделени тайни", Колийн Хувър

Автор: Колийн Хувър

Издателство: Ибис

Жанр: Романтика

Година на издаване: 2017

Брой страници: 272

Корица: Мека


Анотация:  Красива и затрогваща история, която няма да ви остави равнодушни. История за смелостта да рискуваш всичко в името на любовта… и да преоткриеш сърцето си някъде между истината и лъжите.

Обърн Рийд е твърдо решена да възстанови разрушения си живот и да преодолее болката от миналото. В търсене на работа тя попада на художествено ателие, чиито предни прозорци са облепени с малки листчета, съдържащи най-съкровените, споделени тайни и признания на случайни хора. Обърн е разтърсена от анонимните бележки, тъй като и тя крие тайна от своето минало, която никой не бива да научава – най-вече Оуен Джентри, младият художник със зелени очи, който черпи вдъхновение за картините си от историите на другите хора и превръща най-мрачните тайни в най-чисто изкуство.
Неочаквано и за самата нея, Обърн е дълбоко привлечена от загадъчния художник, който също е силно привлечен от нея и буквално я умолява да работи за него.
Двамата поемат на едно пътуване, което никой от тях не е очаквал. А тайните, които толкова дълго са таили в душите си, ще изплуват и ще променят живота им завинаги…


Колийн Хувър е американска писателка на бестселъри в жанра любовен роман. Първата й книга „Без Хоуп“ от поредицата „Безнадеждно“ е издадена през 2012г., а през 2013г. е публикувано и продължението – „Да изгубиш Хоуп“. Произведенията й оглавяват класациите на „Ню Йорк Таймс“ и са преведени на над 15 езика.

Самостоятелният й роман „Споделени тайни“ е романтична история, която разказва за последиците от загубата, несправедливостта и безсилието. Сюжетната линия е наситена с морални дилеми, емоционалност и изкуство, способно да превръща и най – грозната тайна в красива.

Великолепната корица отговоря напълно на съдържанието, като малките бележки, разпръснати около телата на момичето и момчето, са истински истории, които Хувър дълго време е събирала. Екипът на издателство „Ибис“ са се справили отлично с превода и оформлението на текста и много се радвам, че притежавам изданието в библиотеката си.

Образите на двамата главни герои са реалистично пресъздадени, въпреки че двадесет и една годишната Обърн Рийд ми се струваше прекалено наивна. Пасивността й доста ме изнервяше, защото след като се запознах подробно с миналото й, не успявах да проумея как бе възможно да продължава да се примирява толкова лесно с всичко, което останалите й налагаха. Разбирах ситуацията, в която се намираше, ала не можех да не забележа, че реши да се изправи срещу страховете си едва в последните шейсет страници. Предполагам, че повечето читатели ще съумеят да се докоснат до съдбата й, защото тя наистина е трогателна и вероятно проблемът е в мен, тъй като аз изключително рядко се влюбвам в женските персонажи, описани в книгите.

Оуен Джентри, артистичният художник, даващ глас на тайните на онези, които не са способни сами да ги изрекат, докато заглушава своите, ме изненада приятно. Идеята за разказването на съкровените преживявания на непознати беше доста интересна за проследяване и е едно от нещата, които ме впечатлиха. Различава романа от останалите в жанра. Нежността в характера на ОМГ (малка шега от страна на авторката с героя, която бихте могли да разберете, ако прочетете книгата) и фактът, че не се самосъжаляваше непрекъснато въпреки събитията, които му се случваха, ме накара да му симпатизирам още повече.

Любовта между Обърн и Оуен не е толкова първична и сексуална, колкото пречистваща и изкупителна, обещаваща втори шанс за един нов и по – добър живот. Единствената ми забележка към историята е, че ми се искаше романът да бе малко по – обемен от 270 страници, за да не се налага героите да се влюбват така бързо един в друг.

Развръзката и финалът ми харесаха, макар от време на време да бяха предвидими. Епилогът беше много хубав. Дава необходимите отговори на читателя, които терзаят ума му (или поне моя) от десетата страница.

Това беше първият ми сблъсък с творчеството на американската авторка и несъмнено вече проявявам интерес и към други нейни романи като „Жестока любов“. Колийн Хувър пише леко и приятно, и определено умее да рисува с думи чувствата на героите. Авторката е поднесла тежки, екзистенциални теми по дискретен и необременяващ начин, които все пак останаха в съзнанието ми и след затварянето на книгата.

В заключение ще кажа, че романът „Споделени тайни“ със сигурност ще ви накара да повярвате в иронията на съдбата. Между страниците ще откриете много любов, болка, копнежи, страх и надежда. Писателските умения на Колийн Хувър ще обвият невидимите си пръсти около сърцето ви, ще отпъдят яростно демоните ви и ще издърпат на повърхността лъча светлина, от който всеки един от нас се нуждае. Защото това е история, която има за цел да ни научи колко важно е да обичаме себе си дори тогава, когато не сме за обичане. Впечатлена съм!

Моята оценка: 5/5

П.П. По романа е заснет и мини сериал, който с удоволствие бих изгледала. Прилагам линк към трейлъра. Изглежда страхотно!

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!