“Краля демон” от Синда Уилямс Чайма

Той обхвана брадичката й с длани и я целуна. И отново, още по-страстно, по-сладко. И отново. Съпротивата й се изпари. Мика обсипваше с целувки устните й, брадичката й, ключиците й.
"Магьосническите целувки - помисли си унесено тя - са опасно нещо."
Вече отвръщаше на целувките му, увиваше ръка около врата му, губеше се в опиянението, копнееше да се притисне още по-силно до него. А той се подсмихваше лекичко, а по бузите му избиваха червени петна.
"Не ме е грижа кой си - мислеше си тя. - Не ме е грижа за кого трябва да се омъжа. Омръзна ми да следвам вековни правила.

— "Краля демон", Синда Чайма

Автор: Синда Уилямс Чайма

Издателство: Емас

Жанр: Фентъзи (YA)

Брой страници: 432

Година на издаване: 2016

Корица: Мека


Анотация: В планинския град Превала са настъпили трудни времена. Бившият крадец Хан Алистър е готов на крайности, за да намери прехрана за майка си и сестра си. Но не може да продаде единственото си ценно притежание – дебелите сребърни гривни, които са на китките му, откакто се помни. Сигурно е, че в тях се крие магия, защото растат заедно с него, а и не е открил начин да ги свали.

Един ден, докато е на лов, Хан се сблъсква с трима млади магьосници, на път да опожарят свещената планина на Ханалеа. Без да осъзнава съдбовността на деянието си, той отнема амулета на Мика Баяр, син на Висшия магьосник, за да се подсигури, че арогантното момче няма да го използва срещу него. Но амулетът пази страшна история – някога е принадлежал на Краля демон, довел света до ръба на разрушението преди хиляда години. Магическият предмет е страшен залог и Хан разбира, че Баяр няма да се спрат пред нищо, за да си го върнат.

През това време на принцеса Раиса ана‘Мариана ? предстои да поведе своята собствена битка. След като е яздила и ловувала със семейството на баща си в продължение на три години, тя се е върнала в двора. Раиса се стреми да стане като Ханалеа, легендарната кралица воин, убила Краля демон и спасила света. Само че майка й очевидно й е подготвила друга участ – сватба, противоречаща на всички ценности за Кралството.

С пълнокръвни, отлично развити герои и богат на детайли свят Чайма разказва за живота на двама души – Раиса на върха на света, а Хан на дъното – борещи се да намерят своето място и да защитят хората, които обичат. Многообещаващо начало на поредицата за Седемте кралства.


Първата книга, „Краля демон“, от поредицата „Седемте кралства“ на Синда Уилямс Чайма ни разкрива интригуваща сюжетна линия, белязана от древна любовна история, опасна магия, политически игри, кралски предателства и несправедливост. Романът се фокусира върху живота на двамата главни герои – Хан Алистър, бивш главатар на улична банда, който, незнайно как, винаги успява да се забърка в неприятности, докато се опитва да осигури честно прехраната на своето семейство и Раиса ана‘Мариана, принцесата-наследница, която копнее да се впусне във вълнуващи приключения, като едновременно с това помогне да възтържествува мир и справедливост отвъд пределите на кралския двор.

Образите им ми допаднаха, но все пак не успях да се влюбя нито в лудостта на Хан, нито в кокетността на Раиса. Хареса ми, че съдбите им се преплетоха и определено с голямо удоволствие бих прочела продълженията на тяхната история, защото диалозите между двамата бяха забавни и вярвам, че надеждата за промяна, към която се стремят, ще ги обедини и със сигурност ще бъде изключително приятно да се проследи израстването им по пътя на борбата.

Второстепенните герои също ме изненадаха със своята индивидуалност. Приятелите от детството на Хан – Жарава и Птица са интригуващи и доста различни един от друг. Върба, Елена и лорд Авърил са типичните закрилници, готови да направят всичко в името на сигурността на своето семейство. Амон е верен спътник, върху чиито рамене лежи древен дълг, заради който ще бъде принуден да се бори със своите чувства. Надменността и високомерието на лорд Баяр изключително много ми напомняха на Луциус Малфой от „Хари Потър“, докато арогантността и едновременно с това смирението на сина му Мика Баяр, ме оставиха със смесени чувства. Харизматичното му присъствие и чара му ми допаднаха, но фактът, че все още не знам на коя страна ще застане, разколебава симпатиите ми.

Светът, който авторката е изградила, е интересен и читателят бързо успява да се адаптира към разделението между магьосническия съвет и клановете, имащи за цел да предпазят народа си от коварното минало. Стилът на писане е лек и описанията не са натрапчиви. Финалът беше предвидим и макар да ми липсваха битките и катастрофалните сблъсъци между доброто и злото, удоволствието ми от прочита на последната страница не се развали.

„Краля демон“ е YA роман с елементи на епично фентъзи, което успя да превърне скучните ми следобеди във вълнуващи. Книгата се чете бързо и предизвика топли чувства в мен. Пътешествието, на което ме изпрати авторката, ми хареса. Лутах се из тъмните улички, бягайки от корумпирани гвардейци, докато се опитвах да различа истината из множеството легенди, лъжи и мистерия. Сдобих се с артефакти, криещи в себе си зелена магия и открих себе си там, където не очаквах.

Запознанството ми с творчеството на Синда Чайма определено беше добро и силно се надявам да бъдат издадени и останалите три части от поредицата за Седемте кралства. Ако сте любители на приключенията, магията, пълнокръвните характери и магьосниците, винаги копнеещи за повече власт, препоръчвам да прочетете „Краля демон“. Ще останете очаровани.

Моята оценка: 4/5

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!