“Ясновидците” от Либа Брей

- Дали ще успееш да се въздържиш да не откраднеш нещо докато ме няма? - попита тя и го изгледа зверски.
- Опитвам се да открадна единствено сърцето ти - захили се Сам.
- Не си чак такъв талантлив крадец, Сам Лойд.

— "Ясновидците", Либа Брей

Автор: Либа Брей

Издателство: Емас

Жанр: Фентъзи

Брой страници: 526

Година на издаване: 2015

Корица: Мека


Анотация: Ийви ОНийл се замесва в поредния скандал в родното провинциално градче и родителите й я изпращат за наказание в Ню Йорк. Но Ийви това и чака. През златните двайсет години на миналия век Ню Йорк кипи от живот, там е раят на тайните джаз-клубове, модните магазини и бляскавите кинозвезди. Точното място за момиче, което мечтае за слава и безгрижни дни.

Но освен в оживлението на Голямата ябълка, Ийви прекарва времето си и из прашните, тъмни кътчета на странния Музей на окултното, управляван от чичо й Уил. Той изглежда е обсебен от свръхестественото, а племенничката му пази мрачна тайна – дарба, която досега й е носила единствено беди. Не след дълго полицията открива тялото на момиче, белязано с мистериозни символи. Уил и Ийви са извикани да сътрудничат на силите на реда и тя осъзнава, че способностите й са единственият начин да заловят сериен убиец, излязъл на повърхността от черните дебри на миналото.

Появяват се още жертви и жителите на Ню Йорк са ужасени. Целият град е вперил взор в разследването: ще успее ли Ийви да стигне до истината и какво ще й коства това? Дали мракът няма да я пречупи? А през това време около нея се разгръщат историите на Ясновидците, всеки със своите тайни…

Носителката на престижната награда „Майкъл Принц“ Либа Брей ни потапя в бурната Епоха на джаза, под чиято бляскава повърхност се крие свръхестествено зло, предвестник на задаваща се буря. Настъпва времето на Ясновидците…

„Ясновидците“ е обявена за една от най-добрите тийн книги на годината от „Пъблишърс Уикли“, „Къркъс Ривюс“, „Скуул Лайбръри Джърнъл“, влиза в класацията „Топ 10“ за годината на „Амазон“.


В дебютния си роман „Ясновидците“ Либа Брей ни пренася в прекрасния Ню Йорк през 20те-30те години на XX век, където на власт са сухият период, джазът, късите прически и перлените бижута. Авторката ни запознава със седемнайсетгодишно момиче, което е себично, уверено и определено знае как да се забавлява. В първа глава ставаме свидетели на купон в Охайо по случай рождения ден на главната героиня, която, за да предотврати ужасните слухове, че вечерта е била катастрофална, несъзнателно пуска духа на сериен убиец на свобода, докато се шегува с приятелите си с една на пръв поглед безобидна Уиджи дъска, която майка й е купила. И сякаш това не стига, непокорната Ийви О‘Нийл се отличава и със своята специфична дарба, която по – често й създава неприятности, отколкото й помага.

Заради страстта си към алкохола, който е строго забранен и опасните думи, които изрича през изминалата нощ, мечтателката бива изпратена за наказание в Ню Йорк при своя чичо, собственик на Музея на окултното, без да подозира, че животът й ще се преобърне напълно.

Ийви разбира, че дарбата й се дължи на това, че принадлежи към Ясновидците, които трябва да предотвратят разпадането на света, открива нови приятели, впуска се в опасни приключения и започва мрачно разследване със своите близки за пентаграмен убиец, който се подготвя за таен ритуал.

Историята е толкова завладяваща, че дори когато не я четях, в съзнанието ми изникваха ужасяващи картини от сюжета. Побиваха ме тръпки от всяко убийство и понякога забравях за свръхестествените елементи и имах усещането, че чета някакъв хорър роман (жанр, който обикновено избягвам). Стилът на писане на Либа Брей е интересен и с детайлните описания успява да измъкне читателя от реалността, пренасяйки го в не чак толкова далечното минало.

Персонажите са колоритни, доста различни и често взаимно допълващи се. Забележително бе как всеки един герой бягаше от своето предишно аз, за да скрие тъмните си тайни, които самият той невинаги разбираше. Хареса ми постепенното израстване на тийнейджърите, които бяха основните действащи лица и ми допадна да науча повече за расовото разделение в Америка през миналия век.

Преводът, който издателска къща „Емас“ са направили, ме впечатли, както и оформлението на корицата, която е толкова красива, че се превърна в една от любимите ми. Със сигурност бих прочела продължението „Lair of Dreams“ за приключението на Ийви О‘Нийл и нейните приятели, тъй като в първата книга множество въпроси останаха без отговори.

Тийн романът „Ясновидците“ от Либа Брей е страхотна книга, която ще ви накара да се потопите в Ню Йорк през 1926 година, за да опитате да спрете един необикновен убиец, който е готов на всичко, за да изпълни своята мисия. Гарантирам, че почитателите на жанра ще се влюбят в историята и ще останат приятно изненадани от развръзката на мистерията, която авторката е създала. Докато прелиствате страниците, ще се смеете, ще плачете и ще умирате от страх, защото следващата жертва може да бъде всеки, а междувременно не пропускайте и да се забавлявате, защото „наблизо, в пристанището, госпожа Свобода издига своята факла, маяк за всички, които идват на тези брегове, за да търсят спасение от преследване, глад или безнадеждност. Защото това е страната на мечтите.“

Моята оценка: 4/5

 

 

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!