“Даровита” от Кристин Кашор

- Кралят нареди да се явите веднага пред него, милейди - съобщи прислужникът. - Простете ми, милейди. Каза, че ако не дойдете, ще изпрати всичките си стражи да ви доведат.
- Добре. Предай му, че идвам веднага.
- Благодаря, милейди.
Прислужникът се обърна и избяга от стаята.
Катса се намръщи.
- Всички стражи... Какво си въобразява, че ще ми направят? Трябваше да кажа на прислужника да ги изпрати. Ей така, за забавление.

— "Даровита", Кристин Кашор

Автор: Кристин Кашор

Издателство: Емас

Жанр: Фентъзи (YA)

Брой страници: 353

Година на издаване: 2013

Корица: Мека


Анотация: Катса живее в свят, в който хората, родени със свръхчовешки качества – Даровитите – предизвикват страх и са експлоатирани от владетелите си. А Дарбата на Катса всява ужас дори в собственото й сърце. Тя е способна да убие човек с голи ръце още от 8-годишна. Съдбата й се управлява от нейния чичо Ранда, крал на Мидлънс, и от Катса се очаква да изпълнява поръчките му – да наказва и измъчва тези, които са го предизвикали.
Когато среща принц По, Даровит боец, Катса дори не предполага как ще се преобърне животът й. Не е предполагала, че ще разбере истината за Дарбата си, истината за себе си. Или ужасната тайна, скрита далеч – тайна, която може да погуби света им само с думи…
В този разказ, изпълнен с графично насилие и тиха скръб, нежна страст и варварска доброта, достоверен героизъм и мрачна красота, пораженията не са окончателни, но победите се заплащат скъпо. Даровит във всяко отношение.


Кристин Кашор е американска писателка на бестселъри в жанра фентъзи и автор на трилогията „Седемте кралства“, която дебютира през 2008г. с издаването на първата част – „Даровита“. През 2009г. на книжния пазар излиза продължението „Огнена“, което е удостоено с наградата  „Амелия Елизабет Уолдън“, а през 2012г. е публикуван и финалът – „Лазурна“, избран за книга на годината от „Пъблишърс уикли“ и Американската библиотечна асоциация.

„Даровита“ ни пренася в средновековието и света на седемте кралства, където съществуват Даровитите хора, които са се родили с определена дарба – някои умеят да танцуват, други – да пеят, а трети – да всяват ужас и страхопочитание в останалите.

Катса, главната героиня в първата книга, е ненадмината убийца, способна да се изправи срещу стотици кралски стражи и да ги победи сама, без да й оставят и драскотина. Подчинена на своя вуйчо – Ранда, тя е длъжна да изпълнява неговите заповеди, които включват кръвопролития, жестоки наказания срещу непокорни лордове и куп нехуманни действия, целящи да предотвратят неподчинението на поданиците на краля на Мидлънс. Но освен инструмент за нанасяне на телесна и умствена повреда, лейди Катса е и част от Съвета, който има за цел да помага на хората в нужда.

Именно така започва историята – героинята е изпратена на мисия със своите довереници, за да спаси дядото на лиенидския принц По, който също притежава интригуваща Дарба. Героите са колоритни и интересни. Решителността и устойчивостта на Катса ми допаднаха, както и искреността на По, който допълнително впечатляваше и със своята красота. Второстепенните образи също успяха да ме заинтригуват и искрено се надявам авторката отново да ни срещне с тях.

Въпреки това ми липсваше  малко повече информация за миналото на всеки един персонаж. Искаше ми се историята на седемте кралства да беше разгърната по – подробно, за да се запозная до последния детайл с пътя, който са извървели героите до този момент, включително и владетелите на магичния свят.

Макар действието да се развива в средновековието, което на мен определено ми хареса, „Даровита“ поставя някои важни проблеми, които касаят и настоящето, защото романът се фокусира върху идентичността и проявата на самоконтрол в ситуации, които биха могли да костват живота на всеки и доказва, че страхът от собственото ни аз е просто пречка към щастието и хармонията на душата.

Любовната връзка между главните герои ми се стори малко прибързана и може би като цяло взаимоотношенията им трябваше да бъдат разгледани в по – широк план. Бях доволна от факта, че нямаше излишна драма и „емоционални бури“, но очаквах повече действия и словесни схватки. До известна степен се разочаровах от финала просто защото не свърши така, както ми се искаше. Надявах се да получа отговори на въпроси, касаещи второстепенните персонажи и да разкрия загадката около мотивите на тираните (която вярвам, че ще бъде разкрита в продълженията, които несъмнено ще прочета).

Първата книга „Даровита“ от трилогията „Седемте кралства“ на Кристин Кашор е приятно и интригуващо четиво, което ще ви отведе навътре в снежните планини, където всичко ще бъде възможно. Задкулисните игри ще омагьосат ума ви и ще ви накарат да се съмнявате в собствения си разум, докато се опитвате да се преборите със злото, което тайно очерня всичко по пътя си. Ще се наложи да бягате и да се криете, за да спасите живота си. А когато накрая стигнете своето убежище, ще научите, че злодеят винаги е бил крачка пред вас…

Препоръчвам романа на почитателите на жанра тийн фентъзи. Историята е лека, чете се изключително бързо и смятам, че малцина биха се разочаровали от непоколебимата лейди Катса и великолепния лиенидски принц По. А дори и по някаква случайност да го направите… несъмнено трябва да притежавате „Даровита“. Корицата е съвършена!

Моята оценка: 4/5

 

 

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!