“Повелител на сенките” от Касандра Клеър

Джулиън бе от онези, които са в състояние да слязат в Ада и когато се върнат, дяволът да им дължи услуга.

— "Повелител на сенките", Касандра Клеър

Автор: Касандра Клеър

Издателство: Ибис

Жанр: Фентъзи (YA)

Брой страници: 672

Година на издаване: 2017

Корица: Мека


Анотация:  Животът на ловците на сенки е воден от дълга. Ограничаван от честта. Думата на ловците на сенки е ненарушимо обещание и няма по-свят обет от онзи, който свързва парабатаите – воини партньори, заклели се да се бият един до друг, да умрат един до друг, но не и да се влюбят един в друг.

Ема Карстерс научава, че любовта, която споделя с Джулиън Блекторн, е не просто забранена – тя може да унищожи и двама им. Знае, че трябва да стои далече от него. Но как да го направи, когато врагове заплашват семейство Блекторн от всички страни?Единствената им надежда е Черната книга, която съдържа ужасяващо могъщи магии. Всички я искат, но единствено семейство Блекторн могат да я намерят. Подтиквани от тъмна сделка с кралицата на феите, Ема, нейната най-добра приятелка Кристина, както и Марк и Джулиън Блекторн отиват в Дворовете на феите, където искрящи веселия крият кървава опасност.

Междувременно, нарастващото напрежение между ловци на сенки и долноземци е довело до появата на Кохортата – група нефилими екстремисти, борещи се за регистрирането на долноземците и „неподходящите“ нефилими. И са готови да сторят всичко по силите си, за да извадят тайните на Джулиън наяве и да сложат ръка на Института в Лос Анджелис.

Когато долноземците се обръщат срещу Клейва, се надига нова заплаха в лицето на Повелителя на сенките – краля на тъмните феи, който изпраща най-страховитите си воини, за да избият онези, в чиито вени тече кръвта на семейство Блекторн, и да се доберат до Черната книга. Докато опасността става все по-голяма, Джулиън измисля рискован план, който разчита на помощта на непредсказуем враг. Ала успехът може би идва с цена, която той и Ема не могат да си представят. Цена, носеща кървава разплата, която ще засегне всички и всичко, което обичат.


Втората книга, „Повелител на сенките“, от трилогията „Тъмни съзаклятия“ на Касандра Клеър успя да ми припомни годините, през които бях в гимназията, когато за първи път се запознах с творчеството на американската писателка. Още тогава се влюбих в света на ловците на сенки само чрез няколко страници. Потайността, мрака, колоритните персонажи, сложните интриги и разтърсващата любов струят толкова ярко от редовете на всяка книга на авторката, че е невъзможно читателят да не се привърже към историите й. Поредиците й могат да се четат самостоятелно, въпреки че не е препоръчително и за мен бе истинско удоволствие да видя как миналото („Адски устройства“), настоящето („Реликвите на смъртните“) и бъдещето („Тъмни съзаклятия“) се преплитат в едно цяло.

Продължението на „Лейди полунощ“ е едно шеметно пътуване, на което Ема, Кристина и семейство Блекторн се отправят, рискувайки всичко за някого, за когото не са сигурни, че трябва да го правят. Сюжетът за пореден път е наситен с множество опасни тайни, способни да изпепелят тези, които героите обичат най – много, кървави битки, предвещаващи началото на една нова война, великолепни елфи, способни да измамят всяка душа и черни магии, имащи за цел да разрушат установените норми на света.

Обожавам почти всички герои в романа. Изключително много ми хареса непоколебимостта на Джулиън, чувствеността и страстта на Марк, израстването на близнаците Тай и Ливи, тийнейджърката Дру, невинността на Тави, огънят на Кийрън Ловеца и романтичността на Гуин от Дивия лов. Ема, „новият Джейс Херондейл на нейното поколение“, ме влудяваше през по – голямата част от историята, но въпреки това смелостта й ми допадна. За съжаление, не мога да кажа същото за Кристина, защото тя е моят Саймън Люис от „Реликвите на смъртните“. Мексиканката не ме впечатли и ми е доста неприятно, че се забърка в любовен триъгълник. През цялото време се опитвах да изпитам поне някакви симпатии към нея и нейното минало, но… неуспешно.

Втората част „Повелител на сенките“ е обгърната от мистика и загадъчност, която ни разкрива отговорите на въпроси, за които отдавна всеки почитател на ловците на сенки жадува, докато едновременно с това плете мрежа от куп други въпросителни, забиващи се като парчета стъкло в съзнанието на читателя. Нищо от наученото не ми бе достатъчно, защото желанието ми за третата книга достигна степен, заради която нямам представа как ще дочакам 2018г.

Финалът на романа беше разтърсващ. Изненадващ и непредсказуем. Емоционалният заряд, който се излива от редовете, ме караше да затаявам дъх всеки път, когато ловците на сенки извадеха своето оръжие. Омразата на Кохортата, силата на Кортана, Повелителят на сенките, смъртта на близките, магичните предмети, сънищата на герои, познати ни от Тъмната война и тегнещото проклятие, покосяващо ума, са малка част от това, което ви предстои, посягайки към черно-белите страници, които Касандра е изрисувала с талант, магия и кръв.

„Повелител на сенките” от трилогията „Тъмни съзаклятия“ ще ви накара да мечтаете да станете част от коварния свят на ловците на сенки, защото колкото и ужасяващ да е на моменти, истината ще ви примамва да я откриете. Неочакваните обрати ще ви накарат да се смеете, да обичате, да мразите и да плачете. Желанието ви за справедливост ще е неутолимо и копнежът ви да се докоснете до малка доза магия трескаво ще ескалира. Ще се сражавате с най – умелите Ездачи, които ще дойдат, за да ви отмъстят. А любовта, която ще ви бъде забранена, защото е прокълната и грешна, ще прогаря дупка в собствената ви душа. Светът ви ще се разпада и събира в едно цяло. Отново и отново. И така… докато не бъдете погълнати от мрака.

Моята оценка: 5/5

 

 

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

1 Response

  1. M. Alexandrova says:

    Благодаря! Аз определено бих те посъветвала да я прочетеш. На мен лично “Повелител на сенките” ми хареса много повече от “Лейди Полунощ”. В нито един момент не ми е доскучавало от книгата и доста се вълнувах, докато прелиствах страниците. 😀
    Не съм чела “Кървава целувка”, но имам намерение да го направя. Тогава с удоволствие бих написала ревю. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!