“Пленница на смъртта” от Мег Кабът

Прималя ми, когато осъзнах, че е прав. Наистина беше възможно тук да ми хареса.
И може би именно от това - не от него, а от възможността, че може да ми хареса - се бях страхувала най - много от самото начало.

— "Пленница на смъртта", Мег Кабът

Автор: Мег Кабът

Издателство: Ентусиаст

Жанр: Фентъзи

Брой страници: 272

Година на издаване: 2013

Корица: Мека


Анотация: СЕГА СМЪРТТА Я ИСКА ОБРАТНО

МРАЧНА, ФАНТАСТИЧНА ИСТОРИЯ ЗА ТОЗИ… И ЗА ПОДЗЕМНИЯ СВЯТ

Пиърс се опитва да се върне към познатия й живот отпреди инцидента, но й е много трудно и се чувства едновременно част от този свят и отделена от него. Все пак тя никога не е сама, защото някой постоянно я наблюдава. Невъзможно е да избягаш от царството на мъртвите, когато някой там те иска обратно.

Сега тя се премества в друг град. Може би ще успее да започне на чисто в новото си училище. Може би ще престане да се страхува толкова много.

Но не може. Защото дори тук той я открива. Отчаяно иска да я върне обратно. Пиърс знае, че той не е ангел-хранител и тъмният му свят не е раят, но тя не може да остане настрана. Особено след като той се появява винаги когато най-малко го очакваш, но винаги когато Пиърс има най-голяма нужда от него.

Ако тя си позволи да продължи нататък, може да се озове обратно на мястото, от което се бои най-много – в подземния свят.


Мег Кабът е американска писателка на бестселъри в жанровете любовен роман, романтичен трилър и чиклит. Големият й успех идва през 2000г. с романа „Дневниците на принцесата“ от едноименната поредица. Произведенията на авторката често са в списъците на бестселърите и са преведени на над 38 езика. След първата си дебютна поредица тя се посвещава на писателската си кариера и започва да пише паранормални любовни романи.

Първата книга „Пленница на смъртта“ от серията „Царството на Хадес“ е издадена през 2011г. в САЩ. Романът разказва историята на тийнейджърката Пиърс Оливиера, която попада в капана на смъртта, но по някаква нелепа случайност успява да се измъкне от подземния свят и да се завърне след своите близки. Въпреки бягството, миналото на героинята вече е белязано от ужасяващия инцидент. Животът й се преобръща и тя не е способна да бъде тази, която някога е била. И сякаш не стига, че госпожица Оливиера е принудена да се справя с последиците, които внезапната й смърт е предизвикала. Красиво момче от друг свят я преследва като мрачна сянка, опитващо се да я защити от злото, дебнещо по улиците, като несъзнателно обърква ежедневието й допълнително…

Анотацията на книгата ми хареса и именно по тази причина очакванията ми за съдържанието бяха големи. Историята има потенциал, но изобщо не ми допадна как е написана. Описанията на чувствата на главната героиня ме отегчаваха, защото непрекъснато се повтаряше едно и също. Нямаше никакъв трепет, емоция или каквото и да било вълнение. Действията бяха прекалено малко, а въпросителните след прочита на романа – твърде много и то не в положителния смисъл. Героите не успяха да ме докоснат и през цялото време нещо ми липсваше.

„Пленница на смъртта“ е вдъхновена от мита за Хадес и Персефона. Обожавам да чета за древногръцките легенди и се надявах частта, свързана с митологията, да компенсира останалите недостатъци, но и тя беше развита доста слабо. Първите двеста страници бяха изцяло съсредоточени върху терзанията на героинята, която се страхуваше от своя „преследвач“, макар непрекъснато да посещаваше гробището, надявайки се да го види, за да му се извини, защото преди две години го е заляла с чай… Божество на смъртта и чай?

Всичко бе представено по един изключително хаотичен начин. Книгата е кратка, „лека“, ала за мен невероятно скучна. На моменти дори забравях, че романът попада в жанра фентъзи. Доколкото съм запозната, издателство „Ентусиаст“ не възнамерява да превежда останалите части от серията „Царството на Хадес“, но дори и да бъдат предоставени на българския книжен пазар, аз едва ли ще ги прочета. Почитателка съм на тийн историите, които са добре изградени и успяват да задържат интереса ми до последната страница. За съжаление, „Пленница на смъртта“ не беше нищо от това.

Моята оценка: 2/5

 

 

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!