“Четирите цвята на магията” от В. Е. Шуаб

- Извинявам се за всичко, което може да съм сторил. Не бях на себе си.
- Извинявам се, че те прострелях в крака. - върна му го Лайла. - Бях напълно на себе си.

— "Четирите цвята на магията", В. Е. Шуаб

Автор: В. Е. Шуаб

Издателство: Емас

Жанр: Фентъзи

Брой страници: 390

Година на издаване: 2017

Корица: Мека


Анотация: “Четирите цвята на магията” е първата част от нашумялата трилогия на В. Е. Шуаб за Кел – магьосникът, пътуващ през световете, и за Делайла Бард – крадлата с душа на пират.

Магията, жива и непокорна, има четири цвята: В процъфтяващия Червен Лондон тя е в равновесие с живота. В гладуващия Бял Лондон е подчинена, бореща се и враждебна. Обикновеният Сив Лондон отдавна я е забравил. А в изгубения Черен Лондон магията е унищожила живота изобщо.

Кел е един от последните антари, магьосници с рядката и желана способност да пътешестват из паралелните светове. Кел води двойствен живот – служи като посланик на кралете, но и пренася контрабандно предмети през порталите. Докато един ден не получава странен черен камък като заплащане за незаконните си услуги. Когато осъзнава, че у него е попаднал опасен магически артефакт, вече е твърде късно.

Кел трябва да спаси световете от заплахата, която сам е донесъл, а съдбата го сблъсква с Делайла Бард – духовита джебчийка от Сивия Лондон, копнееща за приключения и за свой собствен пиратски кораб. Пред тях обаче се е изправил враг без ясни очертания, магия, черна и гъста като смола…


Виктория Шуаб е американска писателка на произведения във фентъзи жанра. Първият й роман „The Near Witch“ е издаден през 2011г. Втората й творба „Vicious“ е номинирана за една от най – добрите фентъзи книги през 2013г., а серията “Четирите цвята на магията“ й носи главозамайваща слава.

Първата част от едноименната трилогия „Четирите цвята на магията“ ни отвежда на колоритно пътешествие между цели четири Лондона, които само на пръв поглед си приличат. В началото историята се развива малко бавно за моя вкус, но въпреки това определено ми хареса. Сюжетът е наситен с много магия, загадки, приключения и обрати. От време на време конкретни събития ми напомняха за „Властелинът на пръстените“ и „Хари Потър“, но не по дразнещ и неприятен начин. Действието на романа се фокусира върху двамата главни герои – Кел, който е антари и Делайла Бард, крадлата със сърце на пират.

Пътешественикът ми допадна още от първата страница. Умен, красив, забавен… но невинаги. Хареса ми факта, че авторката по никакъв начин не го идеализира. Образът му е изключително интригуващ и нямам търпение да разбера повече неща за неговото минало и същността му.

Лайла от лишения от магия Сив Лондон е колоритна, понякога малко дразнеща и винаги готова за приключения героиня. Би ми било много интересно да разбера къде ще я отведе нейната нахаканост и твърдоглавост.

Сигурна съм, че второстепенните персонажи – Холанд, вторият антари, чийто образ е противоречив и Рай, великолепният принц, на който никоя дама не е способна да устои, ще имат важна роля във втората книга.

Антигероите на романа, на които умишлено ще избегна да спомена имената, притежават всички качества, подходящи за злодеи. Не се изненадах много от развръзката на историята, но пък задкулисните игри и манипулации бяха добре измислени, и може би дори ме накараха да симпатизирам на „неморалните откачалки, жадни за власт“.

Въпросите, които останаха у мен, са множество и несъмнено ще прочета продълженията на „Четирите цвята на магията“, когато бъдат издадени на българския книжен пазар. Издателство „Емас“ са се справили отлично с превода, а корицата, която е дело на Kontur Creative, е много по – красива и пленяваща окото от оригиналната.

Първата книга „Четирите цвята на магията“ от едноименната трилогия е приключенско фентъзи, имащо за цел да представи четири различни свята, борещи се един срещу друг. Почитателите на жанра със сигурност няма да съжаляват, ако посегнат към романа. Ще се смеете, ще пътувате и бързо ще прелиствате страниците, защото без значение колко е часът, вие ще искате да научите повече за антари, който има нетипично палто и смелата крадла, търсеща своето място. Магията ще ви плени от самото начало. Ще участвате в кървави битки с „омагьосани“ убийци, докато пренасяте отдавна забранени и изчезнали предмети, а когато достигнете до финала – ще копнеете за още. Защото магията никога не е достатъчна и хората винаги копнеят за повече.

Моята оценка: 4/5

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

2 Responses

  1. Maria says:

    Всички книги на Касандра Клеър са ми любими,но прочетох и други на тази тематика Благодаря на издателствата ,че ги издават на български и може повече хора да ги четат Прегръдки Мария

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!