“Хари Потър и прокълнатото дете” от Дж. К. Роулинг

Открай време мечтая да отида в "Хогуортс" и да имам приятел, с когото да правим поразии. Също като Хари Потър. И попаднах на сина му. Не е ли това луд късмет?

— "Хари Потър и прокълнатото дете", Дж. К. Роулинг

Автор: Дж. К. Ролинг

Издателство: Егмонт

Жанр: Фентъзи

Брой страници: 352

Година на издаване: 2016

Корица: Твърда


Анотация: Осмата история.

Деветнайсет години по-късно.
Животът на Хари Потър никога не е бил лесен – особено сега, когато вече е претоварен с работа служител на Министерството на магията, съпруг и баща на трима ученици.
Докато Хари се бори с миналото си, което все още го преследва, неговият най-малък син Албус се опитва да приеме тежестта на семейно наследство, което никога не е искал. Докато минало и настояще застрашително се сливат, баща и син ще научат неудобната истина, че тъмнината често идва от най-неочаквани места.
Базирана на оригинална нова история от Дж. К. Роулинг, Джон Тифани и Джак Торн, Хари Потър и Прокълнатото дете е пиеса на Джак Торн. Това е и осмата история за „момчето магьосник“ и първата, представена официално на сцена. Това специално предварително издание на сценария прави продължението на приключенията на Хари Потър, неговото семейство и приятели достъпно за читателите навсякъде веднага след световната премиера на пиесата в лондонския театър „Уест Енд“ на 30 юли 2016 г.

Джоан Роулинг е световноизвестна английска писателка и автор на фентъзи поредицата „Хари Потър“. Житейският й път е бил изпълнен с трудности и неуспехи, докато през 1997г. историята за „момчето, което оживя“, не се превръща в реалност, покорявайки безброй сърца. Книгите й са спечелили много награди и са продадени в около 500 милиона копия по целия свят.

Поредицата се състои от седем части. През 2016г. излиза отделен сценарий по пиеса, в който действието се развива деветнадесет години по – късно и ни разкрива подробности около живота на обичаните ни герои. Допълнителна информация за света на магьосниците можем да открием и в самостоятелните романи „Фантастичните животни и къде да ги намерим“, „Куидичът през вековете“ и „Приказките на Барда Бийдъл“.

Книгите за Хари, Рон и Хърмаяни имат сантиментална стойност за мен. Благодарение на прекрасния свят, който е създала авторката, аз се влюбих не само във великолепното трио, което винаги се забъркваше в куп неприятности, докато се бореше с мрака, но и в четенето като цяло. Дж. К. Роулинг ми помогна да се докосна до красотата на литературата и да се превърна в страстен читател завинаги.

Именно заради това се развълнувах изключително много, когато разбрах, че ние, феновете, ще имаме възможността да проследим събитията, случили се след финала на поредицата – „Хари Потър и даровете на смъртта“. Определено имах нужда да прочета нещо ново, което да ме отведе на шеметно пътешествие, включващо най – доброто магьосническо училище „Хогуортс“ и верните ми стари приятели, винаги готови да нарушат правилата.

Емоционалният край на „Хари Потър и даровете на смъртта“ завърши с главата „Деветнайсет години по – късно“. Казахме си последно сбогом с безразсъдните, но всеотдайни Хари, Рон и Хърмаяни и поздравихме техните наследници, които се открояват като главни герои в сценария „Хари Потър и прокълнатото дете“.

Пораснах с „Хари Потър и философският камък“ и „остарях“ с „Хари Потър и прокълнатото дете“. Този факт определено ме натъжи и предизвика смесени чувства.  Попадала съм на доста негативни мнения относно „Хари Потър и прокълнатото дете“, но въпреки това на мен ми хареса. Разбира се, разликата между него и романите се усещаше, ала все пак изпитах наистина приятни емоции, които ме върнаха в детството. Читателите трябва да се подготвят, че това не е осмият роман и стилът на писане е различен. Недостатъкът, който открих в новата творба на Дж. К. Роулинг, бе това, че не ми стигна. Прелиствах страниците жадно, копнеех да науча повече за семейство Уизли, великана Хагрид и останалите ключови персонажи. За съжаление историята се фокусираше върху най – малкия син на Хари – Албус Сивиръс, наследника на Драко Малфой – Скорпиус и загадъчното зло, протягащо ръка от миналото. И макар ясно да осъзнавах, че това се дължи на факта, че тази книга всъщност е пиеса, не можех да пренебрегна ненаситното си желание, каращо ме да копнея за още.

Сценарият е задължително четиво за всеки фен. Сюжетът е интересен и вълнуващ. За книгата са необходими само няколко часа. Редовете са изпълнени с напрежение, смях и малка доза мрак, която е неизбежна за света на английската писателка. Историята ме погълна в себе си и отново загубих представа за времето, докато се лутах из тъмни лабиринти, опитвайки се да предотвратя едно наистина зловещо пророчество, заплашващо да заличи реалността, която познавах.

Моята оценка: 4/5

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!