“Стъкленият трон” от Сара Дж. Маас

— Но ти можеш да си различна — каза тихо Елена, — велика. По-велика дори от мен. От когото и да било. Селена отвори уста, но от нея не излезе и дума. Елена пристъпи към нея.
— Можеш да разтърсиш звездите — прошепна тя, — да направиш каквото искаш, стига да посмееш. Дълбоко в себе си и ти го знаеш. Това е, което те плаши най-много.

— "Стъкленият трон", Сара Дж. Маас

9789542711667

Автор: Сара Дж. Маас

Издателство: Егмонт

Жанр: Фентъзи

Брой страници: 408

Година на издаване: 2014

Корица: Мека


Анотация: Селена Сардотиен е измъкната от затвора на Ендовер, за да се озове в плен на разкоша на кралския дворец. Принц Дориан предлага да й върне свободата, но при едно условие. Тя трябва да спечели състезанието за нов кралски убиец, а нейни опоненти ще са най-жестоките мъже в кралството.

Всекидневието на Селена се изпълва с изтощителни тренировки за големия турнир и с отегчителни до смърт дворцови порядки. Нещата стават малко по-интересни, когато принцът започва да проявява интерес към нея… но грубият капитан на стражата Каол е този, който я разбира най-добре.

Когато участниците в турнира започват да измират един след друг, Селена осъзнава, че битката е не само за първото място в надпреварата, но и за живота й.


Сара Маас е американска писателка на бестселъри във фентъзи жанра. Започва да пише едва на шестнадесет години. Публикува първите глави на дебютния си роман от едноименната поредица „Стъкленият трон“ в „FanFiction.Net“, където те придобиват изключителна популярност. След като завършва магистърската си степен, талантливата авторка се впуска в дълго приключение, имащо за цел да открие издател, който да представи един напълно нов свят на читателите. През 2012г.  първата книга от историята, която донася невероятна популярност на създателката си, се превръща в реалност и завладява книжния пазар.

През 2015г. е издадена и първата част „Двор от бодли и рози“ от поредицата „Двор от бодли и рози“, която отново покорява сърцата на почитателите на жанра.

Произведенията на писателката са преведени на над 20 езика и са издадени в 15 страни по света.

Едноименната поредица „Стъкленият трон“ се състои от пет книги и пет новели, които са предистория на серията. В България издателство „Егмонт“ е предоставило първите четири романа на своите читатели, като се очаква скоро да бъде преведена и петата част.

Четивото е по – скоро в жанр приказна фантастика. Действието се развива в антиутопичен свят, където магията е строго забранена. Историята е вълнуваща и успява да спечели интереса още от първите страници. Сара Маас има невероятно чувство за хумор, а стилът й на писане е лек и приятен. Романът е изпълнен с напрежение, загадъчност и неочаквани ситуации, преобръщащи развитието на действието само за секунди.

d9d8b32a977fa4d3a8e53423bb12948a

Първата книга – „Стъкленият трон“, ни запознава с главната героиня, която, заради престъпленията си, е изпратена като робиня от жестокия крал на Адарлан в солните мини на Ендовиер. Селена Сардотиен, Асасинът на Адарлан, е предадена и преследвана от кървавото си минало. Тя е безскрупулна убийца, тренирана от най – добрите бойци. Образът й е силен и внушителен. В свят, който е погълнат от тиранията на един ужасяващ мъж, кралицата на подземния свят ще бъде принудена да се бори за своя живот.

82a695417fab06b1507cf8d6de6eca38

Кралят е типичният негодник. Капризен и ужасяващ, той организира турнир, за да избере своя кралски убиец, чието предназначение все още не е разкрито. Двадесет и четири шампиона, двадесет и четири опитни престъпници и само един победител.

Селена Сардотиен трябва да избере. Да се състезава от името на престолонаследника Дориан Хавилиард в името на мъжа, когото мрази, или да умре, забравена от света. Решението е категорично. Асасинът ще се бори за своята свобода.

c2e18d02413be9b61d8a5a95d674da61

Междувременно принцът е заинтригуван от циничната жена, която крие непреодолим гняв в душата си. Любовната история не е на преден план в романа на Сара Маас, въпреки че тя умело оформя афера между трима от главните герои, чиято развръзка е непредсказуема.

Селена, представена като лейди Лилиан, се отправя на смъртоносна мисия, като едновременно с това успешно се преструва на изискана дама пред двора в кралството. Героинята открива неочаквани приятели в хора, които смята за врагове и красиви заинтригуващи мъже в лицето на грубия капитан на кралската стража и разглезения престолонаследник, който не желае своята титла.

bd5a797e24e6a5399013cccf4a2e1b66

Но дали някой от тях наистина би могъл да спечели едно отдавна осакатено сърце, готово да убива в името на свободата си?

Състезанието започва… Убийствата се превръщат в ежедневие, а тайните, които разкрива Асасинът на Адарлан, са ужасяващи и опасни. Магията ще се завърне, а злото отново ще бъде събудено… А Селена все още не знае коя страна да заеме.

„Стъкленият трон“ ще ви накара да мечтаете за шикозни рокли, каменни пътеки и студени зимни дни. Ще копнеете да се запознаете с историята на един поробен свят и ще бъдете погълнати от неговите вълшебни, но и зловещи предания. Дворцовите етикети ще бъдат задължителни. А любовта… може би забранена. Ще бъдете преследвани, но и едновременно с това вие ще преследвате, ще се борите със свръхестествени същества в името на своя живот и някъде там ще търсите отново и отново себе си. Защото веднъж започнете ли историята на Асасина на Адарлан, няма да можете да спрете. Ще забравите ежедневието и ще бъдете неспособни да различите реалността от илюзията.

Моята оценка: 4/5

 

 

 

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!