“Среднощна корона” от Сара Дж. Маас

Селена обаче само се усмихна, щом погледът й се спря на един от министрите на масата. Тръгна право към него. И никой, дори бащата на Дориан, не каза нищо, когато тя стовари главата върху списъците на министъра.

– Мисля, че това е ваше. – каза тя и пусна косата. Главата тъжно се завъртя и тупна. След това Селена потупа министъра по рамото, заобиколи масата и се просна на един свободен стол, като се изтегна напряко.

— "Среднощна корона", Сара Дж. Маас

Автор: Сара Дж. Маас

Издателство: Егмонт

Жанр: Фентъзи

Брой страници: 416

Година на издаване: 2014

Корица: Мека


Анотация: След тежки препятствия Селена Сардотиен печели конкурса за нова убийца на кралството. Но тя далеч не е лоялна към короната – Селена крие тайни дори и от най-близките си довереници.

Докато се преструва, че работи за принца, й предстои да бъде подложена на още страховити изпитания. Особено когато новата й задача би могла да застраши всичко, за което я е грижа. А на хоризонта се задават много по-опасни врагове – такива, които заплашват да унищожат целия й свят, и които със сигурност ще принудят Селена да направи избор.

Въпросът е на кого би могла да бъде лоялна една наемна убийца и за какво най-много би искала да се бори тя?


Свръхестественият свят, който Сара Маас е създала в своите романи, е загадъчен и мистичен. Едноименната поредица „Стъкленият трон“ е изпълнена с непрестанно напрежение, неочаквани обрати и разбити сърца. Хуморът на авторката допълва страниците, които ни разказват историята на едно емоционално осакатено момиче, принудено да се крие зад маската на лъжите. Героите претърпяват голяма трансформация, а действието се развива толкова бързо, че за момент забравях да си поема дъх.

В първата книга за Селена Сардотиен – „Стъкленият трон“, се запознахме с циничното младо момиче, което е готово да убива, за да запази живота си. Разкрихме множество интриги и забравени истории сред стените на стъкления замък и присъствахме на шикозни балове с красиви принцове. Бяхме свидетели на любовен триъгълник, който обещаваше тъга, както и на едно истинско приятелство, започнало на шега. Разбулихме старите загадки, за да се появят нови на тяхно място, а въпросите винаги бяха повече от отговорите. Финалът беше щастлив и задоволителен за читателя и докато нетърпеливо прочитах последните изречения от първия роман, вече копнеех за следващия.

Втората книга „Среднощна корона“ успя да ме завладее напълно. Сюжетът бе изключително добре построен. Сара Маас ни предостави възможността да проследим емоциите и на останалите герои. Запозна ни със страховете на капитана на кралската стража Каол Уестфол и със забележителните способности на Дориан Хавилиард.

В последствие балните рокли бързо бяха заменени от смъртоносни кинжали и магия. Любовта се превърна в омраза, приятелствата – в пепел и желанието за мъст изпълни сърцата на героите. Асасинът на Адарлан се завърна. Драматичните събития всеки път ме оставяха със смесени чувства. Трябва да призная, че това е единствената поредица, в която успях толкова бързо да намразя героите, които харесвах и да започна да разбирам тези, на които не симпатизирах.

Влюбих се в Дориан, защото израстването му беше наистина красиво. Разглезеният престолонаследник, който се държеше като малко детенце, страхуващо се от баща си, притежава пламенно сърце, готово да обича и дарява с доброта хората, които цени. Определено не очаквах, че владее магия и макар вече да не си падам по Каол, не бих желала двамата със Селена да се съберат.

В средата на романа се отказах напълно от капитана на кралската стража. Не можех да разбера, защо криеше тайни от шампиона. Не го обвинявам за съдбата на Нехемия, защото изборът бе неин, но въпреки това Каол ме вбеси с глупавите решения, които взе…

Отчаяно желаех да видя Асасина на Адарлан. Исках убийства, отмъщение и катастрофални сблъсъци. Жестокост. Кръв. Стомана. Копнеех да разбера, защо всички се страхуваха толкова много от Селена Сардотиен, кралския убиец, която през повечето време предимно говореше за това, колко лоша може да бъде. Именно затова не страдах особено за принцесата на Ейлве, тъй като тези събития се превърнаха в движеща сила за романа и доведоха до наистина интересна развръзка.

Финалът на „Среднощна корона“ ме остави без думи. Не очаквах подобно развитие и макар да ми беше тъжно, че пътищата на главните герои се разделиха, отново нямах никакво търпение да продължа да чета историята на Сара Маас. Авторката взе незабелязано сърцето ми и определено се превърна в една от любимите ми писателки за по – малко от седмица.

В едноименната поредица „Стъкленият трон“ ще откриете много страст, драма, страх и мистерия. Страниците ще ви погълнат. Ще се впуснете в смъртоносно приключение, от което няма да можете да се измъкнете. Авторката подлага на трансформация и героите, и себе си. Ако сте харесали първата книга, във втората ще се влюбите завинаги. Магията все още е забранена, любовният триъгълник е много по – объркан от преди, а злото, излъчващо се  от краля на Адарлан, затяга примката си около Селена, която вече никога няма да бъде същата.

Моята оценка: 5/5

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!