“Синя кръв” от Мелиса Де Ла Круз

Може би положението ще се промени. Може би съдбата ще бъде благосклонна към нас и нещата ще потръгнат. Корабът пусна котва. Вече сме на сушата.
Новият свят ни очаква.

— "Синя кръв", Мелиса Де Ла Круз

Автор: Мелиса Де Ла Круз

Издателство: СофтПрес

Жанр: Фентъзи (YA)

Брой страници: 231

Година на издаване: 2012

Корица: Мека


Анотация: ОПИЯНЯВАЩА СМЕС ОТ „КЛЮКАРКАТА“, „ПАДНАЛИ АНГЕЛИ“ И „ЗДРАЧ“!

Скайлър ван Алън никога не се е увличала по модните течения, от които се вълнуват съучениците й, нито пък е очаквала Джак Форс – най-готиното момче в гимназията, да прояви интерес към нея. Най-малко пък е предполагала, че точно в „Дюшен“ едно момиче ще бъде убито. Скайлър и Джак се заемат да разрешат случая, преди неизвестният убиец да вземе втора жертва, когато родителите им ги запознават със семейната тайна.

Оказва се, че също като своите несметно богати предшественици повечето ученици в елитната манхатънска гимназия „Дюшен“ са вампири със синя кръв. А с настъпването на всяко пълнолетие синьокръвните си спомнят предишните животи до първото прераждане.

Откъде идват? Кои са те? Паднали ангели, демони на мрака, кръвожадни чудовища или аристократи, облечени в пари и власт, превзели политическите центрове по света?

Отговорът е: всичко наведнъж!

Погледнете през очите на ученици, които тепърва се осъзнават като вампири със синя кръв. Вкусете от блясъка на Манхатън и мрака на една хилядолетна тайна.


Мелиса Де Ла Круз е американска писателка в жанра юношески любовен роман, чиклит и фентъзи. Когато е на 22 години, написва първия си роман, но той остава непубликуван и до днес. През 2001г. излиза книгата й „Cat’s Meow“ („Котешко мяукане“), която е последвана от две документални истории, свързани с модата. Успехът й настъпва с излизането на „Синя кръв“ през 2006г.

Първата част, „Синя кръв“, от едноименната поредица ни запознава с главната героиня Скайлър ван Алън, която е обикновена гимназистка в не толкова обикновена гимназия. Когато нейна съученичка бива убита, всичко се обърква и неразгадани загадки от миналото се завръщат. Скайлър е въвлечена в свят, за който не подозира и е принудена да се изправи срещу убиец, който никой досега не е успял да спре…

Започнах книгата единствено защото ми бе подарък и от доста години стоеше недокосната в библиотеката ми. Обикновено ми допада да чета тийн романи с елементи на фентъзи, но от тази история останах изключително разочарована. Може би би имала потенциал, ако не беше написана толкова повърхностно и образите на героите бяха представени по – детайлно. Никой от тях не ме впечатли (Скайлър е по – ужасна и от Бела Суон от „Здрач“, Мими Форс е по – скоро пародиен образ на Блеър Уолдорф от „Клюкарката“, а Джак Форс е… доста слабо подобие на Едуард Кълън).

Сюжетът в голяма степен е предвидим. Не се разкриват интересни факти около настоящето на героите и непрекъснатото изброяване на търговски марки, целящи да впечатлят читателя, ме влудяваха. Интригите и гимназиалните драми не успяха да грабнат вниманието ми. Липсата на действия на моменти ме караше да забравя, че изобщо чета фентъзи. Вампирите са описани доста скучно и единственото интригуващо нещо в цялата книга, заради което и я довърших, бе загадъчният убиец.

Всичко ми се стори твърде наивно, като допускам вероятността това да се дължи на факта, че съм надскочила препоръчана възраст за четивото. Замисълът не е чак толкова лош, но изпълнението не ми хареса. Не бих прочела продълженията на историята, която се състои от общо седем книги (на български език са преведени само първите две).

Моята оценка: 2/5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!