“Последното желание” от Анджей Сапковски

- В такъв случай - не разбирам.
- Какво има тук за разбиране?
- Дяволи няма! - извика поетът, вече ядосан. - Няма! Не съществуват, да ги вземат дяволите!
- Вярно е - усмихна се Гералт. - Но аз, Лютиче, не мога да устоя на изкушението да видя това, което не съществува.

— "Последното желание", Анджей Сапковски

Автор: Анджей Сапковски

Издателство: Сиела

Жанр: Фентъзи

Година на издаване: 2016

Брой страници: 316

Корица: Мека


Анотация: 23 гoдини cлeд излизaне на книгaтa, кoятo пpoмeни зaвинaги пpeдcтaвитe нa xopaтa зa cъвpeмeннo фeнтъзи, yмeлo пpeплитaйки мoтиви oт клacичecкитe пpикaзи, изтoчнoeвpoпeйcкaтa митoлoгия и кpиминaлнитe иcтopии нa Peймънд Чaндлъp. Kнигaтa, кoятo дaдe нaчaлoтo нa пopeдицa, вдъxнoвилa кyлтoвaтa cepия oт poлeви игpи Тhе Wіtсhеr, дaлa ни eдин oт нaй-икoничнитe пepcoнaжи нa paзвлeкaтeлнaтa индycтpия – Гepaлт oт Pивия.

Toй нe e гepoй. He e pицapят нa бял кoн, кoйтo cпacявa дeвoйкaтa в пocлeдния мoмeнт. Toй e пpoфecиoнaлиcт, кoйтo yбивa чyдoвищa cpeщy зaплaщaнe. Beщep – eдин oт пocлeднитe пpeдcтaвитeли нa лeгeндapнa кacтa oт мyтaнти, cъздaдeни, зa дa ce изпpaвят c мeч в pъкa cpeщy вcичкo, кoeтo дeбнe в мpaкa, oтвъд oгньoвeтe нa чoвeшкитe ceлищa.

Toй e лeгeндa. И тoвa e нaчaлoтo нa нeгoвaтa иcтopия!


Анджей Сапковски е полски писател на фентъзи, познат на книжното общество с поредицата си „Вещерът“, по която е създадена и емблематичната компютърна игра, завладяла сърцата на множество геймъри. През 2008г. издателство „ИнфоДар“ издава на български език първата част „Последното желание“, а до 2011г. са преведени и продълженията. През 2016г. издателска къща „Сиела“ се заема с преиздаването на поредицата, като до този момент са предоставили възможност на читателите да се докоснат до шест нови издания с преработен превод и корици на книгите от „Вещерът“.

Авторът е изградил свят, фокусиран върху личния избор на всяко същество, последиците от взетите решения и европейското Средновековие. Героите му балансират между доброто и злото, влизат в конфликт със своите пороци и желания и затрудняват читателя да ги определи само с един епитет.

Първата книга „Последното желание“ от сензацията „Вещерът“ е по – скоро сборник, представящ няколко разказа за приключенията на великия Гералт от Ривия, белокос вещер, посветил живота си на изтребването на чудовища за пари. Писателят е пресъздал по свой собствен начин познатите ни на всички народни приказки и мъдрости, разчупвайки стереотипа им. Главният герой е мутант, преживял в ранното си детство Изпитанието с треви, борещ се да запази човешкото в себе си, докато умело върти меча си.

Проблемът ми с „Последното желание“ може би дойде от факта, че аз наистина имах твърде големи очаквания. Стилът на писане на полския автор е приятен и изчистен, но и не особено завладяващ. Бях останала с грешното впечатление, че започвайки тази книга, ще се впусна в едно мрачно фентъзи, наситено с битки, магия, ужас и мистерия. Историята определено има потенциал, но лично мен по никакъв начин не успя да ме впечатли. Очаквах да стана свидетел поне за кратко на главозамайващите способности на Белия вълк, от когото всички се страхуват дори когато го наемат, за да ги отърве от някое проклятие. Допадна ми моралният компас, следван стриктно от Гералт, но се надявах, че в даден момент ще бъдат разкрити и чувствата му, за да намеря начин да се свържа с душата и страховете му.

Ако трябва да бъда честна, през по – голямата част от времето, докато четях, сюжетът ми беше малко скучен. Единствено последният разказ, около който предполагам ще се завърти цялата поредица, събуди интереса ми. В страниците ми липсваше и екшънът, и хуморът, прославили вещера. Действието се развиваше някак монотонно, сякаш се движеше по права линия, от която просто не желаеше да се отклони и за миг, за да усетя динамика.

В заключение ще кажа, че макар да съм разочарована от „Последното желание“, ще прочета и останалите части, защото смятам, че има възможност да бъда опровергана. Възнамерявам да дам втори шанс на Гералт от Ривия да ме очарова, тъй като наистина ми се иска да се срещна с магнетичния образ, за когото всички говорят, а аз така и не успях да видя…

Моята оценка: 2.5-3/5

 

 

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!