“Портретът на Дориан Грей” от Оскар Уайлд

Цел на всеки живот е самоусъвършенстването. Да изяви напълно своята същност. В наше време хората изпитват страх от самите себе си. Те забравят своя най-висш морален дълг - към себе си.

— "Портретът на Дориан Грей", Оскар Уайлд

Автор: Оскар Уайлд

Издателство: Персей

Жанр: Готически роман; Класика

Година на издаване: 2014

Брой страници: 288

Корица: Мека


Анотация: Един магически портрет започва да старее, докато младежът, нарисуван на него, запазва красотата и младостта си. В отчаян опит да спаси себе си, младият човек пада по-ниско от най-окаяния жител на викториански Лондон. Ще спре ли портретът да погрознява и да остарява, изобразявайки вътрешната му същност?


Оскар Уайлд е ирландски и британски писател, поет и драматург. Издава два сборника с приказки „Щастливият принц и други истории“ (1888г.) и „Къщата на наровете“ (1892г.). Един от най – известните му разкази е „Кентървилският призрак“. Романът „Портретът на Дориан Грей“, който се отпечатва за първи път през 1890г. и е единственият за автора, му носи успех, определящ го като „модерен писател с оригинален талант“.

„Портретът на Дориан Грей“ ни отвежда във викториански Лондон, в епохата на грандиозните балове, пищните рокли, следобедните разходки, театъра и дългите разговори за живота. Историята започва със създаването на един портрет, станал причина за емоционалния крах на човешко същество, което губи усещането за себе си и размива границите на правилното и грешното.  Сюжетът проследява душевните възходи и падения на благородния младеж Дориан Грей, който горчиво плаща цената на вечната младост.

Ако трябва да бъда честна, първите двайсет-трийсет страници не ми харесаха. Прекомерната употреба на възклицания извикваше в мен чувство на досада. След като прочетох тях, всичко друго много ме впечатли. Оскар Уайлд пише изключително красиво, докато умело рисува с думи грозните страни на душите на хората. Той се съсредоточава върху теми, които са актуални и днес. Разкрива влиянието на обкръжението, в което се движиш, значението на суетата и красотата, последиците от неправилните желания и сбъдването им.  Диалозите са толкова добре изградени, че изобщо не разбрах кога завърших книгата. Допаднаха ми множеството метафори, афористичния стил, помпозните парадокси на лорд Хенри и трансформацията на Дориан.

Романът повдига въпроси в читателя, чиито отговори навярно всеки знае, но на даден етап от съществуването си не е готов да признае. Не идеализира човека. Напротив. Показва склонността му към саморазрушителност, болните амбиции, егоизма и фалша.

„Портретът на Дориан Грей“ несъмнено е увлекателно четиво, което ще предизвика интереса и съвестта ви едновременно. Чете се бързо, действието е динамично и определено го препоръчвам. Събуди любопитството ми за литературните класики.

Моята оценка: 4/5

 

 

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!