“Окото на света” от Робърт Джордан

Колелото на Времето се върти и Вековете идват и си отиват, оставяйки спомени, които се превръщат в легенди. Легендите заглъхват в мит и дори митът отдавна е забравен, когато породилият го Век се върне отново.

— "Окото на света", Робърт Джордан

okoto-na-sveta-robart-dzhordan-florian-pekazh-the-blog-original

Автор: Робърт Джордан

Издателство: Бард

Жанр: Фентъзи

Брой страници: 704

Година на издаване: 1998г.

Корица: Мека


Анотация: Колелото на времето се върти и вековете идват и си отиват, оставяйки спомени, които се превръщат в легенди. Легендите заглъхват в миг и дори митът отдавна е забравен, когато породилият го век се върне отново. В Третия век, Века на пророчеството, на косъм висят самият Свят и самото Време. Онова, което е било, което ще бъде и което е, може да падне под властта на Сянката.


Джеймс Оливър Ригни, известен под псевдонима Робърт Джордан, е американски писател, който започва да твори през 1977г. Остава в историята на литературата със своята популярна поредица „Колелото на времето“. Творбата се състои от четиринадесет книги и една прелюдия. Първите единадесет тома са написани от автора, Робърт Джордан, който в последствие умира. Разбрал, че краят му ще настъпи, писателят започва да създава записки и отделни глави от финала на поредицата. След смъртта му неговата съпруга предоставя правата на Брандън Сандерсън, като заедно решават последната дванадесета част да бъде разделена на три отделни книги с цел да бъдат обхванати всички гениални идеи на автора.

„Колелото на времето“ е епично фентъзи, което ще покори сърцето на почти всеки почитател на жанра. Джордан е успял да изгради свръхестествен свят, който разказва за приказни същества и колоритни персонажи, но и едновременно с това ни напомня за реалността. Писателят е създал цял континент, пълен с различни култури и народи, като умело преплита сюжетните им линии в една. Героите са многопластови, а действието се развива последователно, рисуващо многобройни картини, изпълнени със специфични детайли.

Първата книга „Окото на света“ се фокусира върху младите селяни Ранд ал-Тор, Матрим Каутон и Перин Айбара от Емондово поле в Две реки, които не подозират нищо за опасностите по света и дебнещите същества в покрайнините. За тях всичко е легенда… Докато не разбират, че са белязани от Тъмния, който е готов на всичко, за да ги получи. Преследвани от тролоци, мърдраали и драгхар, героите са принудени да избягат от собствения си дом с Егвиийн ал-Вийр, кметската дъщеря, умееща да се докосва до Верния извор, Моарейн Дамодред, която е Айез Седай, ненавиждана от обикновените хора, Стражника, Лан Мандрагоран, последният владетел на Седемте кули, Нинив ал-Мийра, Премъдрата на селото и Том Мерилин, веселчун и бивш любовник на кралицата Мургейз. Един от тях е Прероденият дракон, а Баал-замон, макар затворен, постепенно разчупва седемте печата, за да го подчини на своята власт.

Историята е динамична. Действието се развива бързо, въпреки че понякога описанията стават малко натрапчиви. Поредицата се основава върху войната между Светлината и Сянката. Война за Сила. Още в началото успяваме да се запознаем с предисторията на Приказния век и значението на Единствената сила. Страниците са изпълнени с мистика и нетърпение. Обратите са много. В тази книга „злото“ и „доброто“ са пресъздадени по един нетипичен начин. Границата е тънка, а изкушението… голямо. Сянката заплашва да погълне света в себе си, покварявайки всичко и оставяйки единствено разруха.

Колелото се върти така, както пожелае… Робърт Джордан ни представя свят, изваян от мистерии и тайни, придружени с голяма доза приключенски дух. Шадар Логот, градът, самоунищожил се в опит да устои на Сянката, Мачин Шин – Черният вятър, поглъщащ душата на всяко същество, до което се докосне и покварата на Сайдин, караща всеки мъж да загуби ума си, са малки парчета от великолепната история на американския писател.

Ако сте любители на епични романи, които проследяват израстването на отделните герои, преплитат множество съдби в една, разчупват установените норми и представят един матриархален свят, изпълнен със заплахи и страх и едновременно с това – неугасваща надежда, то определено първата книга „Окото на света“ ще ви хареса.

Моята оценка: 4/5

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!