“Лейди Полунощ” от Касандра Клеър

Боли ме да съм далеч от теб.
Чувствам го сякаш кука е забита под ребрата ми и нещо от другата страна я дърпа. Сякаш без значение разстоянието, съм свързана с теб.

— "Лейди Полунощ", Касандра Клеър

13077228_1031402876896668_491605304_n

Автор: Касандра Клеър

Издателство: Ибис

Жанр: Фентъзи

Брой страници: 652

Година на издаване: 2016г.

Корица: Мека


Анотация: В един таен свят, където воини, в чиито вени тече ангелска кръв, са се заклели да пазят света от демони, „парабатай“ е свещена дума. Парабатаят е твой партньор в битка. Парабатаят е най-добрият ти приятел. Парабатаите са всичко един за друг… но никога, абсолютно никога не бива да се влюбват един в друг.

Изминали са пет години от събитията в „Град на небесен огън“, довели ловците на сенки до ръба на унищожението. Ема Карстерс вече не е малко дете, а млада жена, твърдо решена да открие убиеца на родителите си и да отмъсти за смъртта им.
Ема е ловец на сенки, една от поколенията нефилими, чийто дълг е да бранят света от демони. Заедно със своя парабатай Джулиън Блекторн тя патрулира из улиците на един таен Лос Анджелис.

Когато започват да се появяват трупове на хора и долноземци, убити по същия начин, по който преди години загиват и нейните родители, вниманието на Ема е привлечено – това е нейният шанс да се впусне в разследване. Докато разкрива истината за настоящето, тя започва да научава и тайни от миналото: какво е крил Джулиън от нея през всички тези години, защо законът на ловците на сенки не разрешава на парабатаите да се влюбват един в друг… В същото време Ема е на път да се влюби в единствения човек на света, в когото е категорично забранено.


Касандра Клеър е американска писателка на неповторими бестселъри във фентъзи жанра. Поредиците й са специални и уникални по вида си. През годините тя успява да изгради един нетипичен свят, изпълнен с много магия, мистерии, свръхестествени същества и пагубни обрати.

Трябва да призная, че когато прочетох „Реликвите на смъртните“, бях останала без думи. Буквално. С всяка разгърната страница копнеех за още и още и разбулването на тъмните тайни около ловците на сенки ме подлудяваше като тиктакаща бомба. Романът ме погълна изцяло, сякаш наистина бях част от един невидим и съвършен свят. Историята е зашеметяваща, динамична и едновременно освежаваща. За това след бурния край на „Град на небесен огън“ веднага се пренесох в далечното минало… а именно отдавайки вниманието си на „Адски устройства“.

Тъкмо когато реших, че е невъзможно умът ми отново да бъде завладян по този начин, първата книга „Лейди Полунощ“, която е част от трилогията „Тъмни съзаклятия“, успя за пореден път да ме остави без дъх и дори… сън.

Обсебваща. Мистериозна. Разтапяща сърцето.

Колоритните герои и болезненото им минало, което ги обгръща и днес в кървавите си прегръдки, ще превърнат „Лейди Полунощ“ в любимата ви книга за годината. Ще се смеете, ще плачете и ще мразите… Множеството обрати и острите ножове, които се забиват в съзнанието на младата Ема Карстерс, постепенно я превръщат в силна и независима жена, която наистина се забавлява да нарушава правилата. С ранено сърце и отмъстителен порив, героинята се впуска в една смъртоносна битка, готова да даде дори живота си в името на своите мъртви родители. Докато брани света от демони, извършвайки своя дълг като нефилим, тя се приближава до разкриването на най-голямата трагедия в живота си. И сякаш това не е достатъчно… Неканени чувства объркват ежедневието й, превръщайки я в напълно уязвимо същество пред враговете й. Забранени копнежи по своя свещен парабатай я тласкат бавно, но сигурно към ръба на пропастта… А „къдравите вълни“, които се блъскат в сърцето на Ема, режейки като меч, я отвеждат на места, за които дори не е подозирала…

Джулиън Блекторн е типичен ловец на сенки, чието минало е изпълнено с многобройни предателства и спиращи дъха събития. Убил собствения си баща, в опит да защити своите братя и сестри, той се превръща в глава на семейството, когато е едва на дванадесет години. Объркан, ранен и самотен.

Пет години по – късно, изгубил битката със закона за премахването на изгнанието на своята полусестра и останал в неведение за по – големия си брат, Джулиън е принуден да се бори с чувства, които вече не е способен да отрича. И по ирония на съдбата в напълно неподходящ момент получава това, за което копнее отдавна единствено за да разбере, че насилствено отнетият му брат вече не е ловецът на сенки, който някога е познавал…

„Лейди Полунощ“ се фокусира върху забранената любов, погубващите предателства и отмъщение, превърнало се в единствен стимул за живот. А законът, който трябва да пази своите поданици от ударите на живота… всъщност се оказва техният най – голям враг.

И накрая… чувствам се длъжна да ви предупредя: в началото книгата ще ви хареса, ще ви заинтригува и усещането ще бъде сякаш пиете наистина добро кафе… а на последния ред ще сте безвъзвратно влюбени в нея и кафето вече няма да е просто кафе…

Моята оценка: 4/5

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!