“Кросфайър” от Силвия Дей

Искам да се прибирам вкъщи при теб, сутрин заедно да пием кафето си, да ти помагам да закопчееш роклята си и да я разкопчавам вечер.

— "Опиянена от теб", Силвия Дей

Автор: Силвия Дей

Издатество: Софтпрес

Жанр: Любовно-еротичен

Брой страници: 352

Година на издаване: 2012

Корица: Мека


Анотация: Гидиън Крос се появи в живота ми като светкавица, раздрала мрака – ослепителен, първичен, убийствено секси и… обгърнат от тайнствен тъмен ореол. Може би трябваше да се изплаша от свирепата жажда, с която ме искаше, но аз изпитвах същото страстно безумие. Желаех го достатъчно, за да наруша всичките си правила. А това означаваше да платя цената и да се разкрия. Да го допусна в най-тъмните кътчета от своето минало… Но дали той щеше да е също толкова открит пред мен?


 Автор: Силвия Дей

Издателство: Софтпрес

Жанр: Любовно-еротичен

Брой страници: 336

Година на издаване: 2013

Корица: Мека


Анотация: Гидиър Крос беше пожарът, който ме изгаряше с пламъците на най-тъмната наслада. Не можех да стоя далеч. Не исках. Той беше моят наркотик… моята страст… моето желание… Беше мой.
И двамата имахме рани, останали в душите ни от мрачното минало. Между нас нямаше как да се получи. Беше прекалено трудно, непоносимо болезнено… но имахме и невероятни мигове, когато сме в пълна хармония.


 Автор: Силвия Дей

Издателство: Софтпрес

Жанр: Любовно-еротичен

Брой страници: 384

Година на издаване: 2013

Корица: Мека


Анотация: В момента, в който видях Гидиън Крос, разпознах в него нещо, от което отчаяно се нуждаех. Нещо, на което не можех да устоя. Бях опиянена.

Никой не знаеше колко много бе рискувал за мен. Никой не предполагаше колко тъмни и отчаяни са сенките, които и двамата носим в душите си. Ужасяващите тайни ни отделяха от целия свят. Но единственият свят, който имаше значение, беше този, в който си принадлежим.


 Автор: Силвия Дей

Издателство: Софтпрес

Жанр: Любовно-еротичен

Брой страници: 336

Година на издаване: 2014

Корица: Мека


Анотация: Гидиън ме нарича „ангелчето“, но той е чудото в моя живот. Моят прекрасен ранен воин, толкова решен да посече демоните ми, докато отказва да се изправи срещу своите собствени.

Клетвите, които си разменихме, трябваше да ни обвържат по-силно от плът и кръв. Вместо това отвориха стари рани, извадиха на показ болката и несигурността и примамиха от сенките озлобени врагове. Усещах как той се изплъзва от мен. Най-големите ми страхове се превръщаха в реалност. Любовта ми бе поставена на изпитание, което не бях сигурна, че съм достатъчно силна да понеса.

В най-светлия момент от живота ни тъмнината от миналото настъпваше и заплашваше всичко, за което се борехме така усилено.

Бяхме изправени пред ужасен избор: познатата сигурност на живота, който имахме преди да се открием, или битката за едно бъдеще, което бе започнало да изглежда невъзможно и безнадеждно като сън…


Автор: Силвия Дей

Издателство: Софтпрес

Жанр: Любовно-еротичен

Брой страници: 416

Година на издаване: 2016

Корица: Мека


Анотация: Гидиън Крос. Най-лесното нещо в живота ми бе да се влюбя в него. Случи се мигновено. Изцяло. Безвъзвратно.

Сватбата ни беше сбъдната мечта. Запазването на брака ни е битката на живота ми. Любовта се променя. Нашата е едновременно убежище от бурята и най-стихийната вихрушка. Две наранени души, преплетени в една.

Споделихме един на друг най-дълбоките си и тъмни тайни. Гидиън отразява като огледало хубавите неща, които аз не виждам у себе си. Той ми даде всичко. Сега е мой ред да докажа, че мога да съм негова опора и утеха. Заедно ще се изправим срещу онези, които се опитват да ни разделят.

Най-важното предизвикателство за нас навярно се крие в клетвите, които ни дават сила. Отдадохме се на любовта си, но това бе само началото. Борбата за нея или ще ни освободи… или ще ни раздели завинаги.


Силвия Дей е американска писателка на бестселъри в жанра еротичен, исторически, паранормален и съвременен любовен роман. Пише и фентъзи под псевдонимите Ливия Деър и С. Дж. Дей. Произведенията на писателката често са в списъците на „Ню Йорк Таймс“. Те са преведени на различни езици и са издадени в над 40 страни по света, като романите от серията „Кросфайър“ са били бестселъри в 28 страни.

Поредицата „Кросфайър“ се състои от пет книги – „Открита пред теб“, „Отразена в теб“, „Опиянена от теб“, „Обсебена от теб“ и „Обречена на теб“. Историята проследява съдбата на младата Ева Трамел, която започва нова работа в голяма компания и господин Гидиън Крос, мултимилиардер и невероятен красавец, собственик на компанията, за която главната героиня ще работи. Сюжетът е типичен – тъмно минало, дебнещо зад всеки ъгъл, горещ секс, лекуващ всичко и два персонажа, смятащи се за недостойни за обичане.

Любовно-еротичните романи са изключително критикувани и често категоризирани като „нестойностна литература“. Попадала съм на коментари, които изразяват недоволство и ясно заявяват, че подобни книги дори не бива да бъдат приемани за литература, което за мен е изключително крайно, тъй като предпочитанията на всеки читател са различни.

Да, поредицата „Кросфайър“ не е нищо особено, но определено е подходяща за човек, който търси нещо, което да погълне вниманието му и да го накара да забрави за реалния свят. Факт е, че ако се премахне лъскавата фасада, влюбването от пръв поглед и невероятното съвпадение, съпътстващо всяко едно събитие, в страниците читателят може да разпознае малка част от себе си. В книгите има хумор, сексуално напрежение и романтика. Очевидно е, че таргет групата на романите са дамите. Дами, обичащи да четат за секси мъже, които са секс маниаци и жени, освободени от всякакви предразсъдъци.

За мен Силвия Дей не е гениална писателка, но пък успя да ме накара да си мечтая за един „тъмен и опасен“ шампион. Разбира се, нямаше голяма тръпка от самото развитие на историята, а по – скоро от  клиширания образ на един мъж, способен да разтрепери краката на всяко същество от женски пол само с поглед.

Поредицата „Кросфайър“ много си прилича с трилогията „Петдесет нюанса сиво“, като основните разлики са, че Силвия Дей има малко по – добър стил на писане, главната героиня не е чак толкова глупава, а вкусовите предпочитания за секса и второстепенните герои тук са доста по – интригуващи.

Като цяло еуфорията ми около Ева и Гидиън се изчерпа бързо, защото в последните две книги не открих нищо ново. Петата част „Обречена на теб“ не ми допадна особено. Имаше развитие в психологическата нагласа на героите, връзката им определено просперира и миналото се завърна, но не ми беше достатъчно. Ако пренебрегна факта, че не изпитах почти никаква емоция, освен традиционното ми увлечение по самоуверени и влудяващи герои, което изключително често ми се случва, и то в книги, които са от различни жанрове, основната причина да не ми хареса последната част от „Кросфайър“ е финалът. Изобщо не е готино, когато триста и петдесет страници са наситени със събития, действия и разговори, на които вече сме били свидетели, а последните петдесет ни разкриват куп „мистериозни истории“. Може би нямаше да бъда толкова разочарована, ако авторката поне малко бе разнообразила репертоара си. На мен лично сексуалното насилие ми дойде в повече накрая.

Моята оценка: 3/5

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

2 Responses

  1. Радина Славкова says:

    Много ми харесват ревютата ти. Личи си, че са искрени. Браво!
    Споделям написаното за „Кросфайър”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!