“Краят на дните” от Сюзън Ий

А животът ме е научил поне на едно: да караш насила някой да остане при теб, ако не го иска, си е безотказна рецепта за разбито сърце.

— "Краят на дните", Сюзън Ий

Автор: Сюзън Ий

Издателство: Емас

Жанр: Фентъзи (YA)

Брой страници: 392

Година на издаване: 2017

Корица: Мека


Анотация: Пенрин и Рафи са се спасили на косъм от ангелите и бягат за живота си. Сега най-важното е да открият лекар, способен да поправи стореното от небесните бойци – да върне крилата на архангела и да възстанови нормалния облик на Пейдж. А докато търсят отговори, наяве излизат обезпокояващи истини за миналото на Рафи и отприщват със себе си силите на мрака…

Ангелите пускат на свобода чудовищата на Апокалипсиса и хората се подготвят за война. Заформят се неочаквани съюзи, стратегиите се изменят, но кой ще спечели? Пенрин и Рафи неизбежно трябва да заемат страна в битката за земното царство и са принудени да избират: собствения си вид или любовта?


След страхотния финал на „Ангелски свят“, третата книга – „Краят на дните“, ни отвежда на едно шеметно пътешествие в Ада, където главните герои за пореден път ще са принудени да защитават своята раса от чудовищата, които се спотайват в сенките. Антиутопичният свят, който Сюзън Ий създава, е изключително колоритен и сюжетът отново е наситен с кървави битки, разруха, емоционален заряд и сарказъм. Романът се чете доста бързо. Действията са динамични и карат читателя да бъде нетърпелив за следващата глава.

Хареса ми, че образите на персонажите бяха реалистично представени. През тези три книги ясно се забелязваше тяхната трансформация. Порастваха пред очите ни и ставаха все по – силни с всяка прелистена страница.

Но и някои неща не ми допаднаха. Изпитанието, през което се налагаше да преминат кандидатите, „номинирани“ за бъдещ Вестител, ми се стори малко нелепо, защото може би очаквах нещо повече. Нещо, което да ме разтърси напълно. Изненадах се от развръзката, но не успях да бъда погълната от нея. Любопитството ми за финала на историята не беше малко, но „уау“ ефектът определено отсъстваше.

Любовната история между Рафи и Пенрин е сладка, но смятам, че авторката трябваше да отдели малко повече време и на образа им като двойка. Да, видяхме, че въпреки страховете си Пенрин умее да се сражава като войн и че Рафи, Божият гняв, е готов на всичко, за да спаси своите Наблюдатели, но нещо продължаваше да липсва в цялостната картина…

След прочита на „Краят на дните“ останах с приятни чувства. Допадна ми, че всичко се подреди, но на определена цена и перфектният финал всъщност не беше толкова перфектен… защото в свят като този жертвите са неизбежни.

Историята е вълнуваща, на моменти ужасяваща и със сигурност е подходяща за young adult любителите. Не съм зашеметена от стила на писане на Сюзън Ий, но изобщо не съжалявам, че прочетох трилогията за Рафи и Пенрин, защото харесвам книги, в които хуморът присъства и през по – голямата част от времето наистина се забавлявах. Героите не успяха да завладеят напълно сърцето и ума ми, ала предполагам това се дължи на факта, че таргет групата на романите са най – вече тийнейджърите.

Издателство „Емас“ са се справили отлично с корицата, превода и оформлението на текста и това допълнително допринесе за насладата от четивото. Препоръчвам трилогията „Пенрин и краят на дните“ на почитателите на жанра и съм сигурна, че не бихте останали разочаровани, защото в страниците ще видите как едно младо момиче е принудено да се изправи срещу смъртта в името на своето семейство и как един свиреп войн ще трябва да намери начин да вразуми своите „полудели“ братя, решени да изпепелят човечеството до основи.

Моята оценка: 4/5

[rns_reactions]

 

 

 

 

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!