“Деца от кръв и кости” от Томи Адейеми

Смелостта невинаги крещи.
Доблестта невинаги блести.

— "Деца от кръв и кости", Томи Адейеми

Автор: Томи Адейеми

Издателство: Егмонт

Жанр: Фентъзи (YA)

Година на издаване: 2018

Брой страници: 528

Корица: Мека


Анотация: 

Те убиха майка ми. 
Те отнеха магията ни. 
Те се опитаха да ни погребат. 
Дойде моментът да се надигнем.

Зели Адебола все още помни времето, когато почвата на Ориша е жужала със силата на пропитата в нея магия. Огнените магове са творили пламъци, Приливните магове са подчинявали вълните, а Жътварите са зовели душите на мъртвите.

Но всичко се променя в една нощ… нощта, в която магията внезапно изчезва. По заповед на безмилостен крал маговете са преследвани и убити. Това оставя Зели без майка, а народа ѝ – без надежда.

Сега Зели има възможността да възроди магията и да отвърне на удара на монархията. С помощта на една хитроумна принцеса тя трябва да изпревари онези, които са решени да заличат магията завинаги.


Томи Адейеми e 24-годишна нигерийско-американска авторка, която жъне международен успех с дебютния си роман „Деца от кръв и кости“, първа част от YA фентъзи трилогията „Наследството на Ориша“. Историята ни отвежда във фантастичната земя Ориша, където магията се смята за отдавна изгубена. Тя е забранена и потисната преди единадесет години от ужасяващ, параноичен крал – Саран, който е избил всички магове (хора със свръхестествени способности, подарени им от Боговете), за да отмъсти за семейството си.

Главните герои са четирима – Зели Адебола, избраната да върне магията, Тзеин Адебола, братът, заклел се да пази своята по – малка сестра от прекомерната й глупост, Амари, съвременната принцеса-войн, отегчена да носи корона и решена да спасява света и Инан, принц и боец, разнежен и противоречив до безумие. Не харесах истински нито един от тях. Най – малко симпатизирах на Зели, която съчетава в себе си всички качества на главни героини от тийн жанра, които мразя и най – много ми допадна Инан, който обаче ме изнервяше с несигурността и разглезеността си.

Започнах романа с ентусиазъм и големи очаквания, породени от красивата корица, вътрешното оформление и многобройните положителни ревюта, описващи книгата като едно вълнуващо и магично приключение. Дори не допусках, че ще бъда разочарована.

За съжаление, именно разочарованието остана в мен след прочита и на последната страница. Може би това се дължи на факта, че си представях нещо по – различно и се бях подготвила за безсъние. Сюжетът беше предвидим, заради което на моменти ми доскучаваше, наивността на главните герои ми се струваше пресилена (разбирам, че книгата е YA, но непрекъснатото повтаряне на 2-3 фрази от детството на персонажите извикваше в мен желание самодоволно да я запратя в стената, за да поне за миг започнат да разсъждават рационално). Намерих доста сходни елементи от историята с други YA поредици, които, въпреки че може да са напълно случайни, леко ме подразниха.

Западно-африканската митология ми беше интересна. Допадна ми, че на преден план бяха изведени и общочовешки въпроси, засягащи етническите групи. Несправедливостта, загубата на любимите, отритването и омаловажаването на нечие човешко същество са част от ежедневието и посланието на авторката е ясно осезаемо. Емоционалността, белязала стила й на писане, е трогателна, но и едновременно с това понякога ми се струваше, че има нужда да бъде контролирана. Искаше ми се образите на героите да бяха изградени по – категорично. Като читател ми бе необходимо да стана свидетел не само на мислите им, а и на пламенните им действия. По мое мнение монолозите им биха могли да бъдат отлично представени в диалози, за да осъществят тези романтични връзки помежду си, които от време на време ми изглеждаха не на място.

„Деца от кръв и кости“ не ме накара да се влюбя в света на Ориша и нейната магия, защото не усетих тръпки и не изпитах неистова жажда за всеки ред. Читателското ми преживяване беше задоволително, ала в никакъв случай – изключително. Дебютният роман е обещаващо начало, което надявам се крие в себе си потенциала за едно наистина всепоглъщащо фентъзи, оставящо читателя без дъх и сън.

Моята оценка: 3/5

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!