“Двор от мъгла и ярост” от Сара Дж. Маас

Мисля си, че като те гледам, се чувствам така, сякаш умирам. Сякаш не ми достига въздух. Желая те толкова силно, че когато съм с теб, не мога да се съсредоточа в нищо друго.

— "Двор от мъгла и ярост", Сара Дж. Маас

Автор: Сара Дж. Маас

Издателство: Егмонт

Жанр: Фентъзи (YA)

Брой страници: 720

Година на издаване: 2016

Корица: Мека


Анотация: Доброто. Аз не носех добро в себе си. Не носех нищо, а душата ми, вечната ми душа, беше прокълната…

Фейра оцеля от хватката на Амаранта и се завърна в Двора на пролетта, но трябваше да плати висока цена. Въпреки че вече притежава силите на Върховен елф, сърцето й остава човешко и не може да забрави ужасяващите дела, които е извършила, за да спаси народа на Тамлин.

Не е забравила и за сделката си с Рисанд, Великия господар на страховития Двор на нощта. Но докато се опитва да се пребори с мрачната плетеница от политика, страст и заслепяваща сила, заплашваща да я погълне, по-грандиозно зло се задава и тя може да се окаже ключът към неговото спиране. Само ако можеше да впрегне опустошителните си дарби, да излекува наранената си душа и да реши как иска да изгради както своето бъдеще, така и това на този разделен на две свят…


Когато започнах да чета „Двор от рози и бодли“, очакванията ми бяха наистина големи, защото вече знаех на какво е способна Сара Дж. Маас, тъй като преди това се бях запознала с едноименната й поредица „Стъкленият трон“. Обожавам цялото й творчество. Влюбена съм в стила й на писане, в сложните образи, които изгражда и в нотката на изненада, прокрадваща се в редовете, изумяваща ме всеки път. Не бях разочарована от първата книга, разказваща за младата Фейра, която е човек и Тамлин, Великия господар на Двора на Пролетта, но и определено бях наясно, че този роман е най – слабото представяне на американската писателка досега. Историята ми хареса – лека, приятна и неангажираща. Но ми липсваха динамиката, напрежението и кървавите убийства. Сюжетът се фокусираше върху любовната връзка между главните герои, егоистичното човешко семейство Арчерън и приятелството между един Върховен елф и Люсиен. Положителният финал ми допадна – Фейра оцеля, като едновременно с това освободи народа на елфите от хватката на Амаранта и заживя щастливо със своя любим…

Продължението на „Двор от рози и бодли“, а именно „Двор от мъгла и ярост“ ме побърка… напълно. Сара Дж. Маас отново беше във вихъра си – типично за нея бе надградила както себе си, така и великолепната история, спираща дъха на всеки почитател на жанра. Втората част ме разтърси емоционално. Бях омагьосана от магическия свят на елфите. Дворът на Нощта, на Кошмарите, на Мечтите… Веларис. Не можех да се откъсна от романа, а когато се налагаше да го направя, мислите ми продължаваха да ме отвеждат на едно нереалистично, ала напълно съвършено място. Мразех, обичах, мечтаех и страдах. Чувствата, които изпитвах, бяха толкова колоритни, че на моменти на практика живеех в чернобелите страници.

Динамиката беше налице. Определено в тази част развръзките ме държаха в напрежение. Прелиствах трепетно страниците и сърцето ми се свиваше всеки път, когато любимите ми герои бяха заплашени със смърт. „Двор от мъгла и ярост“ ме отведе на едно приказно приключение, което нямах представа как ще завърши.

Фейра все още ме изкарваше извън равновесие. Изключително глупава героиня. Капризна и самосъжаляваща се, както в първата книга… с единствената разлика, че в тази част вече се бе превърнала във Върховен елф. Определено не й симпатизирам и искрено се надявам в продължението – „Двор от крила и разруха“,  да не бъде идеализирана като най – могъща и единствената, способна да избави Притиан от оковите на един тираничен крал, докато търси своето отмъщение… А просто да се вземе в ръце.

Докато Фейра не спираше да се оплаква и с всяко свое действие опъваше нервите ми все повече и повече, Великият господар на Двора на Нощта, Рисанд, беше взел безвъзвратно сърцето ми и ме караше да се разтапям отново и отново. Обикнах го от първата страница на първата книга, но никога не бях предполагала, че ще ме плени толкова. Мистериозен. Загадъчен. Убийствено красив… Умопомрачителен. Думите не биха ми стигнали, за да го опиша, защото курвата на Амаранта е просто съвършена. Съблазънта, която излъчваше моето момче, ме караше да копнея по виолетовите му очи и черната коса. Забавляваше ме с порочните си шеги и непринуденото поведение. Самонадеян. Привидно самовлюбен. Божествен. Белезите, които носеше от своето минало, непоколебимата жертвоготовност, на която е готов за приятелите и народа си и пагубните дарби, способни да превърнат в дим цял свят, са просто малко допълнение към перфектния му образ.

Историите на второстепенните герои също са интересни за проследяване. Заинтригувах се от Амрен и това, което олицетворява. Бях привлечена от мълчаливия и тайнствен сенкопоец Азриел. Положителната енергия на Мор ме успокояваше, а остроумният Касиан всеки път ме развеселяваше.

Вътрешният кръг на Рисанд създава усещането за едно истинско и вечно приятелство, способно да устои и на най – унищожителните бури. Докосва душата на читателя и с лекота го отвежда из красивите и тесни улици на Веларис, където спокойно може да изгуби себе си…

Намразих Двора на Пролетта още в началото на „Двор от мъгла и ярост“. Тамлин наистина успя да ме обърка с противоречивите си действия и думи. Държанието му ме влудяваше. Обсебеността му от Фейра не ми се струваше естествена. Неочакваната му промяна от положителен към отрицателен персонаж не ме разстрои толкова много, защотоρ Великият господар на Двора на Нощта вече ме бе пленил, но определено се нуждаех от време, за да преглътна поведението му. Очаквам с нетърпение продължението, тъй като копнея да разбера каква всъщност ще бъде неговата истинска роля… Добър или лош? Просто влюбен мъж? А може би дори напълно обезумял безсмъртен, загубил представа за реалността и себе си?

Въпросите са твърде много, а отговорите – недостатъчни. Последното изречение, с което завърши „Двор от мъгла и ярост“, ми достави голямо удоволствие заради недоумението на Люсиен. Не съм сигурна какви чувства изпитвам към най – добрия приятел на Тамлин, но смятам, че Фейра ще се впусне в политическа игра, в която ще са въвлечени абсолютно всички персонажи, с които се запознахме досега и напрежението ще ескалира с всеки ред…

Втората книга „Двор от мъгла и ярост“ от едноименната поредица „Двор от рози и бодли“ ще ви накара да мечтаете за един коварен, но и едновременно с това красив свят. Ще се запознаете с историята на елфи, обречени на робство, ще летите в тъмносиньото небе, обгърнати от яркостта на звездите и най – съвършените криле, съществували някога. Ще преговаряте със смъртни кралици. Ще се сражавате с атори, а междувременно и ще се научите как да си хванете сюриел. Романът е напълно съвършен. Сцените са колоритни, героите – завладяващи, а вие ще бъдете безсилни… Защото любовта е пробудена, Великите господари се подготвят за война, а еротичните моменти ще ви спрат дъха.

Моята оценка: 5/5

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!