“Ангелско нашествие” от Сюзън Ий

- Приятелите ми викат Гняв - отговаря Рафи. - Враговете ме наричат "Моля те, имай милост." А ти как се казваш, войниче?

— "Ангелско нашествие", Сюзън Ий

Автор: Сюзън Ий

Издателство: Емас

Жанр: Фентъзи

Брой страници: 360

Година на издаване: 2016

Корица: Мека


Анотация: Изминали са шест седмици, откакто ангелите на Апокалипсиса са слезли на земята, за да опустошат съвременната цивилизация. Банди от освирепели хора населяват деня, а нощта е превзета от страхове и суеверия. В една от тези нощи ангели отвличат невинно малко момиче, а сестра й – 17-годишната Пенрин – е готова на всичко, за да си я върне.

Дори да се съюзи с един от тях.

Рафи е войн, но, след като е нападнат от своите, се оказва на улицата, тежко ранен и с отрязани крила. От незапомнени времена се е сражавал и е печелел битките си сам, а сега от тази безпомощна ситуация се налага да го спасява една изпосталяла от глад тийнейджърка.

Пенрин и Рафи тръгват през изпепеления, обезлюден пейзаж на Северна Калифорния и няма на кого да разчитат за оцеляването си, освен един на друг. В далечината се очертават димящите останки на Сан Франциско, където войнстващите ангели са създали своето укрепление. Там Пенрин ще рискува всичко, за да спаси сестричката си, а Рафи ще се остави на милостта на враговете си, само и само да бъде отново цял…


Сюзън Ий е корейско-американска режисьорка, продуцентка на филми и писателка на бестселъри в жанра фентъзи. Произведенията й са преведени на повече от 20 езика по света. Първият ѝ разказ „Shadow City“ е публикуван през 2010 г. През 2012 г. е издаден и първият ѝ роман „Ангелско нашествие“ от дистопичната трилогия „Пенрин и краят на дните“.

Действието в „Пенрин и краят на дните“ се развива в един постапокалиптичен свят, в който ангелите са свирепи и егоистични същества, които всяват ужас и убиват хората, оставяйки единствено разруха и отломки след себе си. Опасни банди дебнат през деня, застрашавайки вече унищожения от божиите воини живот на оцелелите „маймуни“. А непознати създания бродят през нощта, за да намерят своята плячка. Домовете, храната, спокойствието… всичко е отишло по дяволите, когато ангели и архангели нахлуват на Земята по заповед на своя Вестител Гавраил, за да опустошат света.

Първата книга „Ангелско нашествие“ ни отвежда при главната героиня, Пенрин, която е седемнадесетгодишна тийнейджърка и е принудена да се грижи за по – малката си сестра, Пейдж, парализирана от кръста надолу и частично полудялата й майка, която сякаш от време на време има раздвоение на самоличността. Нищо особено. Жената просто води разговори с Дявола, който понякога я принуждава да върши лоши неща.

В началото Пенрин е една от всички. Гладна, мръсна и ужасно изплашена, тя и семейството й решават да напуснат апартамента си, за да открият по – безопасно място. Нощта е паднала и героините се опитват да се промъкнат незабелязано по малките улички, за да намерят провизии и убежище. Събитието, на което стават свидетели, преобръща напълно живота на седемнадесетгодишната тийнейджърка. Петима ангели сa нападнали друг от своя вид, опитвайки се да му отрежат крилата.  Пенрин безразсъдно се намесва в битката, за да помогне на ранения ангел, майка й бяга, когато вижда заплахата, а неподвижната Пейдж бива отвлечена заради смелата постъпка на по – голямата й сестра.

Приключението започва. Враговете се превръщат в приятели, съюзниците – в предатели, невинността на хората бива заличена, а красотата на божиите същества е просто измамна обвивка, водеща към смъртта.

Сюжетът на книгата беше пълен с екшън, обрати, кървави сблъсъци, спиращи дъха моменти и малка доза любов. Романът е тийн, но през цялото време атмосферата бе мрачна и потискаща. Чувството за хумор на авторката ми хареса, стилът й на писане е лек, библейските елементи са оригинално преплетени със съвременния ни живот и страниците определено успяха да задържат интереса ми докрай. Действието се развива бързо, диалозите са забавни и краят е силно въздействащ.

Пенрин Йънг е борбена и смела, и от онези героини, които вършат глупави неща, но не изкарват читателя извън равновесие. Изключително рядко симпатизирам на женски персонаж. Тийнейджърката не ми е сред любимите образи, но ми хареса как бе представена. Тя е всеотдайна, лоялна и твърдо решена да събере семейството си отново в едно цяло. Желанието за живот и жертвоготовността й бяха забележителни.

Рафи е онзи тип герой, който няма как да не обикнеш. Умерено арогантен, убийствено красив, секси и безумно смъртоносен. Често се смеех с глас, когато остроумничеше. Искаше ми се присъствието му в романа да бе по – осезаемо. Понякога дори се ядосвах, че главите не бяха от негова гледна точка, защото желаех да разбера повече за същността му.

Второстепенните герои в книгата – сестрата и майката на Пенрин, близнаците Ди Дум и Ави, са изградени индивидуално. Отново са интригуващи и израстването им се оказва ключово за продължението на трилогията.

„Ангелско нашествие“ от Сюзън Ий е страхотно начало на историята, разкриваща ни живота на Пенрин и Рафи, Божия Гняв. Романът е написан увлекателно и ще ви накара да се смеете, да настръхвате, и да притаявате дъх, докато стискате палци на любимите си герои. Приключението е вълнуващо и със сигурност ще погълне голяма част от съня ви. Апокалипсисът ще оживее пред очите ви, докато вие се лутате из лабиринт от въпроси, истини и лъжи.

Моята оценка: 4/5

 

 

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!