“Ангелски свят” от Сюзън Ий

"Не говори. Отвориш ли си устата, само ще ми съсипеш фантазията, че спасявам невинна дама в беда.

— "Ангелски свят", Сюзън Ий

Автор: Сюзън Ий

Издателство: Емас

Жанр: Фентъзи

Брой страници: 400

Година на издаване: 2016

Корица: Мека


Анотация: Продължението на бестселъра „Ангелско нашествие“ ни среща с оцелелите след ангелския апокалипсис, които се опитват да съхранят остатъците от модерната цивилизация.

Помисляйки я за чудовище, група хора залавя Пейдж, сестричката на Пенрин, и сблъсъкът завършва кърваво. Пейдж изчезва, свидетелите са ужасени, майката на момичетата е съкрушена.

Пенрин тръгва из Сан Франциско след сестра си – само че защо улиците са толкова пусти? Къде са отишли всички? Търсенето я отвежда до сърцето на ангелския план и тя успява да зърне силите зад техните решения, но разбира и до какви страховити крайности са склонни да стигнат…

Междувременно Рафи отчаяно издирва крилата си. Без тях не би могъл да се присъедини към ангелите и да застане начело, като предводител, както му е отредено. Ала когато трябва да реши дали да получи крилата си, или да спаси Пенрин, кое ще избере?


Сюзън Ий разчупва клиширания образ на ангелите, които са създадени да бранят хората от злите сили и след драматичния финал на „Ангелско нашествие“ продължението „Ангелски свят“ се оказа дори по – добро. Втората част беше наситена с повече битки, обрати, интересни факти около света на ангелите, ужасяващи чудовища и романтични елементи.

Авторката умело изгражда политическа игра, изпълнена с интриги и лъжи, която взима стотици невинни жертви по пътя си. В „Ангелски свят“ божиите същества нямат милост дори към своя вид. Водят се безумни кампании, които трябва да определят новия Вестител. Убийства, заплахи, терор, страх… това са инструментите, които красивите създания използват, за да спечелят своята битка. А цената? Тя е платена от един древен архангел, безсилен пред глупостта на събратята си и хора, обречени на смърт заради нечия чужда война.

В „Ангелски свят“ открих отговорите на голяма част от въпросите, които останаха в мен след финала на „Ангелско нашествие“. Сюжетната линия на книгата не се отклонява от тази на първия роман – Пенрин отново трябва да се впусне в смъртоносно приключение, за да открие своята по – малка сестра, която вече никога няма да бъде същата. Хареса ми трансформацията на Пейдж. Разбира се, не частта, която разкрива извращенията, които са правени с нея, а по – скоро невинността на седемгодишно дете, което е превърнато в чудовище, борещо се със себе си. Образът й събира в едно силата на човешкия дух и жестокостите на света.

Пенрин също порасна пред очите ни. Със сигурност не е лесно едно седемнадесетгодишно момиче да се бие с меч като войн и да защитава своите близки, защото просто няма кой. Мислите, които терзаеха ума й, объркващите чувства към Рафи, каращи я да изгаря при спомена за него и борбеността, с която се хвърляше в битка, способна да отнеме живота й, бяха малка част от колоритния персонаж на тийнейджърката.

Прелиствах страниците бързо и тръпнех в очакване да разбера какво ще се случи във всяка следваща глава. Търсех Рафи между редовете и се надявах да открия присъствието му възможно най – скоро. За съжаление, Божият Гняв се появи едва на финала, но въпреки това ми допадна, че през цялото време бяхме свидетели на малка част от неговите спомени. Архангелът ме спечели със самоувереността и хумора си. Самоконтролът му беше впечатляващ и определено не го очаквах, защото тайно се надявах разумът му да отстъпи.

За мен беше удоволствие отново да прочета повече за интригуващия дует Ди-Дум, загадъчната майка на Пенрин, която въпреки лудостта си, имаше своя мисия, демона Белиал, воден от порива на отмъщението и Съпротивата, готова да загуби живота си в името на свободата.

Втората част „Ангелски свят“ от трилогията „Пенрин и краят на дните“ е достойно продължение, което несъмнено ще ви държи на нокти през цялото време. Развръзката ще ви накара да затаите дъх, а на финала вече няма да можете да дишате, сякаш сте били на кросов маратон. Ако търсите романтика и нежност, едва ли ще я откриете. Защото ангелите са „жестоки същества“. Освен един. В този роман героите нямат право на грешки. Те не могат да се отдадат на чувствата и емоциите си. Законите са строги, но все пак са закони. Правилата тук не са създадени, за да бъдат нарушавани. Книгата със сигурност ще остави траен отпечатък в сърцето ви. Историята е вълнуваща, динамична и определено ще впечатли почитателите на жанра.

Моята оценка: 5/5

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

1 Response

  1. 03/11/2017

    Very impressive blog.

    Interesting article right on the subject.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!