“Академия за вампири” от Ришел Мийд

По лицето й се изписа глад, устните й се разтвориха леко, разкривайки кучешките зъби, които тя обикновено криеше, когато живееше сред хората. Тези кучешки резци контрастираха странно с останалите й черти. С прелестното си лице и с нежната си руса коса тя приличаше повече на ангел, отколкото на вампир.

— "Академия за вампири", Ришел Мийд

cover_195591

Автор: Ришел Мийд

Издателство: Ибис

Жанр: Любовни романи/Фентъзи

Брой страници: 300

Година на издаване: 2009г.

Корица: Мека


Анотация: Академията „Св. Владимир“ не е училище като всяко друго. Скрита дълбоко в горите на щата Монтана, в нея се обучават млади вампири и техните бъдещи пазители – дампирите.

Две раси вампири населяват нашия свят. Едните, мороите, са смъртни и владеят магиите със земни елементи. Другите, стригоите, са неживи и зли – хранещи се с невинни жертви. Дампирите – полувампири, полухора, са посветили живота си на мороите като техни пазители.

Лиса Драгомир е моройска принцеса. Тя е смъртен вампир с рядка дарба и неразрушима връзка със земните магии. Лиса трябва да бъде защитавана на всяка цена от стригоите: най-опасните и всяващи страх вампири – тези, които никога не умират.

Роуз Хатауей е дампир и най-добра приятелка на Лиса, обучаваща се да бъде неин персонален пазител.

Страхът е принудил двете най-добри приятелки да избягат от „Св. Владимир“. И сега, след две години на свобода, те са заловени и върнати обратно в академията. Роуз трябва да продължи своето обучение за пазител, а Лиса да се завърне към социалния живот на кралските фамилии на мороите. Но зад тежките железни врати на академията техният живот е дори в по-голяма опасност отколкото навън, защото стригоите са винаги наблизо…


Ришел Мийд е американска писателка на бестселъри в жанра фентъзи и научна фантастика. Първият й роман „Тъгата на сукубата” от поредицата „Джорджина Кинкейд” е публикуван през 2007 г. По – късно излиза и дебютната поредица „Академия за вампири“, която покорява стотици тийнейджърски сърца. Този обрат в живота й я кара да изостави кариерата си на учител по социални науки и английски език и да се отдаде изцяло на литературата.

„Академия за вампири“ се състои от шест книги, като действието се фокусира върху три напълно различни раси и все пак, едновременно с това зависими едни от други. Ришел Мийд изгражда мистериозно общество на вампири, които живеят според определена йерархия и закони – морои, дампири и стригои. Мороите са същества с благородна кръв, които се хранят от хора доброволци, без да ги убиват и умеят да владеят магията на елементите. Дампирите са тези, които биват обучавани да защитават Мороите от Стригоите дори със собствения си живот, тъй като те са неспособни да се предпазят. Полувампири, полухора, те са по – силни от смъртните, но и  по – слаби от стригоите. Стригоите са кръвопийци, погълнати от мрака, готови да убиват и измъчват всеки в името на своята единствена цел. Неживите са опасни и безмилостни… точно какъвто е един истински вампир.

kniga-akademiya-za-vampiri-poredica

Първата книга „Академия за вампири“ от едноименната поредица се фокусира върху известната и непреклонна Роузмари Хатауей, която е дампир, обучаващ се в академията „Свети Владимир“ за пазител на последната моройска принцеса Василиса Драгомир. Сюжетът на историята е заплетен и крие множество обрати в живота на младите момичета, между които след пътен инцидент, в който родителите на Лиса умират, възниква необяснима връзка.

Василиса притежава сила, която е нехарактерна за времето, в което живеят. Ежедневието й се променя, когато разбира, че някой се опитва да я убие. Двете най – добри приятелки напускат академията и се приобщават в света на хората, където две години по – късно пазителят Дмитрий Беликов ги открива и връща обратно зад железните врати на академията, очаквани от злото.

9ceae2c4c0b37c5c3cca7faf2702f7cd

Книгата е интересна и изключително бързо се чете. Историята е увлекателна. Героите са колоритни и интригуващи. Единственият им недостатък е, че са твърде млади. Начинът, по който се държат, не съвпада с възрастта им и на моменти това е дразнещо.

„Академия за вампири“ акцентира върху приятелството, любовта и предателствата. Определено успява да превърне скучния следобед в динамичен. Четивото е приятно и разтоварващо и умело ни потапя в света на едни по – различни вампири, обвързани от своите закони.

Моята оценка: 3/5

 

Благодаря Ви за гласа!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Копирането не е разрешено!